JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två spikar i Wimax kista
Den ryska operatören Yota överger Wimax för att istället satsa på LTE. Och amerikanska Clearwire funderar på att gå samma väg. Strategibytena är ytterst allvarliga slag mot Wimaxlägret.
Ryska Yota har byggt upp ett Wimaxbaserat mobilnät i Moskva, S:t Petersburg och tre andra städer med totalt 500 000 abonnenter, och är därmed en av världens största Wimaxoperatörer. Företaget har tidigare berättat om sina planer att bygga ut nätet i ytterligare 15 städer, och har även licenser i så olika länder som Vitryssland, Peru och Nicaragua.

Men nu överger Yota Wimax, för att i stället satsa allt krut på LTE. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska man bygga om sitt befintliga nät i de fem städerna för 100 miljoner dollar, och därefter bygga ut LTE-nätet för totalt 2 miljarder dollar. Nätet ska tas i drift 2011 i Moskva och S:t Petersburg.

– Världens ledande operatörer, plus mobiltillverkare som Nokia och Samsung, har valt LTE som standard. Vi följer den globala trenden och försöker ge våra kunder de bästa lösningarna. Den enda anledningen till att vi väntar med att lansera LTE överallt är att tekniken är så ny, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Den allra största Wimaxtillskyndaren i operatörsvärlden, amerikanska Clearwire, verkar ha liknande planer. Enligt nyhetsbrevet Mobile Business Briefing har Clearwire skrivit om sitt kontrakt med Intel i frågan, vilket kan bereda vägen för ett byte till LTE. Intel är det största företaget bakom Wimaxtekniken, och tillika storägare i Clearwire. Enligt det tidigare avtalet skulle Clearwire vara bundet till att använda Wimax fram till november 2011, men nu har båda parter rätt att bryta avtalet med 30 dagars varsel, skriver nyhetsbrevet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)