JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel gör pudel på Facebook
Halvledartillverkaren Intel ber om ursäkt för att ha raderat kritiska kommentarer och för att tillfälligt ha stängt av möjligheten att kommentera på företagets Facebooksida.
Intel försökte bromsa kampanj

Intel, make everyone proud by actively supporting the Conflict Minerals Trade Act (H.R. 4128). You are an industry leader, and an example in many ways. We will continue to support your good work if you do the right thing.

Så lyder ett meddelande som just nu postas på Intels Facebooksida. Meddelandet postas av olika besökare i snitt ett par, tre gånger i timmen, när Elektroniktidningen räknar.

Intel började radera dessa meddelanden, vilket ledde till att de postades på nytt och att kampanjen fick nytt bränsle. Och medial uppmärksamhet — aktivisternas budskap når nu ut till Elektroniktidningens läsare.

Facebook är ett forum för socialt nätverkande där främst privatpersoner publicerar korta kommunikéer som läses och kommenteras av deras bekantskapskrets.

Företag lägger upp sidor på Facebook i PR-syfte, men får på köpet ett forum som kan användas för offentlig kritik.
— Det var absolut inte meningen att försöka tysta ner våra besökares värdefulla åsikter, skriver Intel.

Intel säger att raderingarna skedde som en del av Intels normala procedur att rensa bort anstötliga meddelanden och spam.

Företaget har nu slutat radera kritiska kommentarer och säger sig ångra att man inte var ”mer känslig i en mycket viktig fråga”.

Debatten ifråga gäller handel med mineraler som bryts i konfliktområden och finansierar krig.

Aktivisterna har ingen särskild kritik av Intels mineralhandel, men Intels lobbyister är aktiva kring ett amerikanskt lagförslag om att begränsa handeln med sådana mineraler. Aktivisterna lobbar offentligt mot Intel för att påverka det att rösta ja till förslaget — på Facebook och genom fysiska protester.

— Vi vill försäkra oss om att lagstiftningen verkligen är möjlig att implementera, att den har en reell effekt i mineralförsörjningskedjan och att den inte oavsiktligt drabbar även legitim handel med Kongo-Kinshasa, skriver Intel på sin blogg som en kommentar till sin egen lobbying.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)