JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ANALYS: Arm-bolagens motdrag mot Intel
JanneJAN TÅNGRING:

Linaro är
Arms motdrag mot Intel

Arm, Freescale, IBM, Samsung, ST-Ericsson och TI skapar ett gemensamt icke vinstdrivande företag som ska utveckla öppen källkod för Linux på Arm-processorer. ”Det här är ett svar på Intels köp av Wind River för ett år sedan”, skriver Elektroniktidningens Jan Tångring i en analys.
Dagarna är sedan länge över då Linux var ett programvaruprojekt som bedrevs helt på ideell basis. Det mesta av källkoden utvecklas idag av avlönade programmerare.

Sex stora halvledarföretag tycker dock inte att tillräckligt med utvecklingsresurser läggs på anpassning av Linux för Arm-processorer. Tillsammans bildar de därför ett gemensamt icke-vinstdrivande företag, kallat Linaro, som ska göra särskilda insatser för att få fram öppenkod som kan användas i Android, Limo, Meego, Ubuntu, Webos och andra Linuxar för inbyggda system som kan köras på Arm-processorer.

Var sjätte månad ska Linaro släppa verktyg, systemprogramvara och mellanvara för Linux i versioner som är validerade för Arm-systemkretsar. Den första distributionen släpps i november och är validerad för Arm:s Cortex A-familj, den idag vanligaste plattformen för smartmobiler.

Linaro förväntar sig att få ytterligare partners. Viktiga Arm Cortex A-processortillverkare som saknas bland grundarna är Qualcomm och Nvidia.

Tillämpningsområdena sägs bland annat vara smartmobiler, pekplattor, teveapparater, fordonsmultimedia och företagssystem.

Linaro kommer att samordna sitt arbete med Linuxstiftelsen, som uttrycker sitt gillande med att mer resurser nu satsas på utveckling av Linux.

Det här är ett motdrag till Intels köp av den största Linuxdistributören Wind River för ett år sedan. Intels köp försvagade utvecklingen av Linux för Intels huvudkonkurrent på inbyggnadssidan — Arm — genom att potentiella ingenjörsresurser för Arm flyttades till Intels processorplattform x86.

Mitt förslag för ett år sedan till mobiltillverkarna — den stora intressenten för Linux på Arm — var att som motdrag köpa den näst största Linuxdistributören Montavista.

Jag gjorde en analogi till Symbians organisation och antog att den nuvarande mobilbranschen självklart skulle stödja lätthanterliga Arm före bjässen Intel. Men bara ett par veckor senare föddes alliansen mellan Nokia och Intel.

Det företag som nu bildas, Linaro, grundas istället av Intels direkta konkurrenter — företagen som tillverkar processorerna till smartmobilerna.

Frågan är hur IBM passar in i den här gruppen av företag? En möjlighet är att IBM är intresserad av en framtid där företagets Linuxservrar körs på strömsnåla Arm-processorer — verkningsgrad  blir en allt viktigare egenskap i IT-världen. Företags-IT-system är mycket riktigt en av de tillämpningar som Linaro säger sig vilja stödja.

Montavista blev sedemera uppköpt av Cavium, så det ska bli intressant att se var Linaro rekryterar sin personal. Det vill säga om  Linaro alls rekryterar nytt — dagens pressrelease tycks endast tala om att använda grundarnas egna ingenjörsresurser. Jag har lagt en bevakning på Linaro i de sociala affärsnätverket Linkedin för att se vilka anställda som kommer att dyka upp på Linaro och var de kommer att komma från. Det smartaste torde vara att rekrytera folk som både kan Intel och Arm, för att få bort dem från Intel.

Kriget mellan Arm och Atom i smartmobiler, netbooks och framtida persondatorplattformar — Ipad och dess efterföljare — är med andra ord enligt mig i full gång. Det vi ser här är hur parterna upprustar sina krigsindustrier.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)