JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska renrum samordnas

De svenska renrumslabben vid Chalmers, KTH och Uppsala universitet ska samordnas och räknas framöver som nationell forskningsinfrastruktur. Chalmers blir värd för nätverket, kallat Myfab, som nu får mer pengar av Vetenskapsrådet.
Överenskommelsen innebär att labben som ingår i Myfab blir öppna för forskare i hela Sverige. Dessutom höjs driftsbudgeten rejält jämfört med tidigare.

– Vi får en planeringshorisont på flera år, vilket är oerhört positivt. Det gör att vi kan arbeta med en vettig roadmap. Tidigare låg planeringshorisonten på kanske något halvår, säger Thomas Swahn som är föreståndare för Myfab, till Elektroniktidningen.

På sikt ska också utrustningen uppgraderas och användarstödet förbättras. Exakt vad som ska köpas in, och var den nya utrustningen ska placeras, är inte klart ännu. En del ansökningar om medel har lämnats in och fler är på gång, förklarar Thomas Swahn.

– Det vi nu fått till stånd är en ökad driftsbudget. Vi hoppas på en investeringsbudget också, säger han.

Myfab bildades 2004 och har de senaste två åren intensifierat sitt samarbete. De tre labben som ingår – Electrumlaboratoriet vid KTH, Nanotekniklaboratoriet vid MC2 på Chalmers och Ångströmlaboratoriet vid Uppsala Universitet – kommer även framgent att ägas av respektive universitet. Skillnaden då de nu blir en nationell resurs är att tillgången blir helt öppen. Enligt Myfab finns redan mellan 600 och 800 användare, från bland annat 130 företag utöver akademierna.

Labben har lite olika profil, vilket enligt Thomas Swahn är fullt avsiktligt. Han säger att Myfab går en balansgång där viss dyr och komplex utrustning bara kan finnas på ett ställe, samtidigt som annan utrustning bör vara så gemensam som möjligt för att exempelvis kunna fördela belastningen vid toppar.

– Myfab har utvecklats till en viktig nationell infrastruktur för mikro- och nanovetenskap. Myfab är också en betydande mötesplats för forskare från flera discipliner, från både akademi och näringsliv, säger Lars Börjesson, huvudsekreterare på Vetenskapsrådet, i ett pressmeddelande.

Ambitionen är nu också att tillsammans med svenska lärosäten och forskningsinstitutioner se till att Myfab medverkar i internationella utvecklingsprojekt inom mikro- och nanoteknik.

– Vi tittar helt klart ut i Europa. Ska Sverige kunna ta aktiv del i EU-projekt är det viktigt att utnyttja gemensamma resurser på bästa sätt, säger Thomas Swahn som själv nyligen var i Grenoble för att presentera satsningen.

Att det blev Chalmers som fick stå som värd för satsningen var inte så förvånande – det är från Göteborg som Myfab i praktiken drivits de senaste åren.

– Att Chalmers har fått förtroendet att stå som värd är en sporre och samtidigt ett stort ansvar, kommenterar Chalmers rektor Karin Markides i pressmeddelandet.



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)