Konstruktionsinformation, recensioner och kommentarer kring komponenter, utvecklingskit och konstruktionsverktyg, samt gratis nedladdningsbara verktyg utgör en stor del av innehållet på sajten. Från start finns 750 utvecklingskit för allt från styrkretsar och processorer till analoga kretsar och FPGA:er på sajten, och målet är att öka detta antal till 1100 inom kort.
Vem som helst kan publicera recensioner av dessa, och kommentera recensionerna. RS Components har inför lanseringen låtit omkring 250 inbjudna brittiska konstruktörer testa sajten, och ett hundratal recensioner finns med från start. Skulle man vilja köpa ett visst designkit så finns en direkt länk till RS Components vanliga säljkanal, onlinekatalogen.
Det kretskortsverktyg som kan laddas ner gratis ska enligt företaget vara det första i raden av gratisverktyg på sajten. Det är utvecklat särskilt för RS, och ska enligt produktansvarige Martin Keenan vara det mest kraftfulla kostnadsfria schemaritnings- och kretskortskonstruktionsverktyget på marknaden.
– Det har inga begränsningar vad gäller storlek, antal lager, eller antal ben, och inga tidsbegränsningar eller licenser, säger han.
Vem som helst kan ladda ner verktyget. Den enda begränsningen är att användaren måste registrera sig för att kunna spara sina konstruktioner. Verktyget, som fått namnet Designspark PCB, kan importera och exportera nätlistor, har inbyggd autorouter och gränssnitt till ett av RS utvecklat 3D-cadprogram för den mekaniska konstruktionen. Det tillhörande biblioteket innehåller tusentals komponenter, och skulle någon saknas så går det lätt att skapa en symbol för denna.
– Motsvarande kommersiella verktyg kostar minst ett par hundra dollar, ofta ett par tusen dollar, säger Martin Keenan.
De komponenter i biblioteket som saluförs av RS har kopplingar till RS katalog för pris- och produktinformation. Programmet kan också generera materiallistor med beställningsmöjligheter från RS.
Bland verktygen finns också de som RS lanserade tidigare i våras, däribland ett 3D-cadverktyg och en komponentväljarassistent. På sajten finns också kopplingar till Arms inbyggnadsutvecklingsmiljö kallad mbed.
RS är förvisso inte först bland komponentdistributörer att satsa på ett socialt forum – konkurrenten Farnell har drivit sin sajt Element14 i flera år. Men RS hävdar att Designspark är mer konstruktörsfokuserat och mer lättanvänt.
Elektroniktidningen publicerade i juni en artikel (länk) om just Element14 och andra sociala forum drivna av elektronikföretag.