JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rambus satsar på ljus

Rambus satsar på ljus

Amerikanska Rambus, mest känt som speciallist på minnesgränssnitt, tog ett nytt grepp strax före årsskiftet i och med köpet av teknik och patent från optoföretaget Global Lighting Technologies. Nu är Rambus på europaturné för att sälja in sin nyvunna lysdiodsteknik, som bland annat kan användas för billig bakgrundsbelysning i framtida LCD-displayer.
Europa på tre dagar är vad Rambus föresatt sig att hinna med. Närmare bestämt handlar det om att klara av London, Helsingfors, Stockholm och München på utsatt tid.

Syftet med trippen är att slå ett slag för sin nyvunna belysningsteknik, även om företaget gärna också vill påminna om att det egna XDR-minnet för mobila tillämpningar nu är redo för licens samt att man just lyckats demonstrera ett DDR3-gränssnitt för styrkretsar som klarar att skyffla data 1 866 miljoner gånger per sekund och ändå använda billig trådbondning.

– Vi hoppas på att ha en licens för vår Mobile XDR-teknik klar innan årets slut och att se de första produkterna på marknaden med tekniken mot slutet av nästa år, säger Tim Messegee, marknadsansvarig för Rambus till Elektroniktidningen.
 
Men efter lite plikttroget tal om minnessidan glider Tim Messegee över till att tala om företagets nya framtid, om satsningen på belysningsområdet.

Det var i december i fjol som Rambus tog över teknik och patent kring distribution av lysdiodsljus från taiwanesiska GLT. En utvecklingsgrupp på runt tio personer gick därmed till Rambus, däribland GLTs medgrundare Jeff Parker.

– Jeff kontaktade oss eftersom han gillade vår licensmodell. Och vi kom fram till att vi ville bredda oss, förklarar Tim Messegee.

I ett slag bilades ett utvecklingsteam kring belysningsteknik, ledd av Jeff Parker, inom Rambus väggar.

– Inom belysningsområdet har det hittills varit rätt dumma lösningar. Först utvecklas optodelen sedan försöker man optimera elektroniken till den. Vi vill föra samman opto och elektronik på ett tidigare stadium.  

På sikt är Rambus ambition att bli det självklara alternativet i LCD-displayer där lysdioder (LED) används för bakgrundsbelysning. Den nyvunna tekniken, kallad edge-lit LED, ger billigare, mer flexibla och tunnare LCD-displayer än dagens alternativ, hävdar Rambus som menar att den passar väl i både mobiltelefoner och stora tv-displayer.

– I teorin finns det ingen begränsning för hur stora displayer vi kan göra bakgrundsbelysning till. En 60 tums hdtv är inget problem. Och vår teknik kostar runt hälften jämfört med dagens metoder, där kemisk etsning dominerar, säger Tim Messegee.

Fast till en början kommer fokus att ligga på att utveckla tekniken för rena belysningstillämpningar. Rambus skrev nämligen ett tioårigt licensavtal med GE Lighting under sommaren. GE:s ambition är att utveckla sig inom lysdiodsområdet.

– Detta är verkligt stort för oss. Vi ska hjälpa GE att starta detta och i licensen ingår att vi tar fram referensdesigner samt hjälper GE att komma igång med produktionen. GE har många intressanta idéer både för bostäder och kommersiella tillämpningar som vi vill vara med och förverkliga, säger Tim Messegee.

FAKTA
Bakgrundsbelysning med edge-lit LED innebär att lysdioderna placeras på sidan av konstruktionen varvid ljuset reflekteras av bakplanet, en optisk mikrolins som Rambus har patent på. Rambus hävdar att dess linsstruktur är betydligt mer effektiv och markant billigare än kemiskt etsade eller laseretsade strukturer. 
 
 


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)