145 000 kronor per 60 högskolepoäng och läsår kommer det att kosta för studenter från länder utanför EU, ESS och Schweiz att studera vid KTH från och med nästa år. Ett undantag finns dock – arkitekturstudenter får addera på ytterligare 100 000 kronor på prislappen per läsår.
– Det gäller att ha ett pris som så gott som möjligt stämmer överens med KTH:s kvalitet i ett internationellt perspektiv. Arkitektprislappen är högre eftersom det är en mer lärarintensiv utbildning, säger Peter Gudmundson i ett pressmeddelande.
Han menar att KTH inte är intresserat av att vara ett lågbudgetalternativ i ett internationellt perspektiv. Samtidigt tror han att antalet studenter från tredjeland kommer att minska de första åren.
– Med tiden hoppas jag att vi kan komma tillbaks till de volymer som vi har idag. Vi kommer att bygga upp ett eget stipendieprogram med finansiering från olika externa aktörer. Det kan var företag, stiftelser eller privatpersoner. För fyra regioner i världen har vi också utsett regionansvariga som har till uppgift att hitta vägar till betalande studenter, säger Peter Gudmundson.