JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gemytlig FPGA-dag

Med cirka 130 anmälda, 18 seminarier och 19 utställare var endagskonferensen FPGA World som gick av stapeln i Kista i går en gemytlig om än mindre tillställning än tidigare år. Men då ska man hålla i minnet att de akademiska presentationerna flyttas till Köpenhamn.
– Jag är i stort sett nöjd även om man alltid kan önska att det kommer fler människor, säger David Källberg som tillsammans med professor Lennart Lind arrangerar FPGA World.

Endagskonferensen, som startade i Västerås 2004, är på god väg att leva upp till namnet. I år genomfördes den förutom i Stockholm även i Köpenhamn och i München. Till nästa år kommer man att addera Udaipur i Indien.

De cirka 130 personer som tagit sig till Kista fick höra Clint Cole från Washington State University prata om att allt färre ungdomar söker sig till elektronik- och datautbildningarna. Av de som tas in slutför dessutom bara runt 20 procent sina utbildningar. Siffrorna kommer från USA men Clint Cole hävdade att situationen var ungefär densamma i Europa.

– Vi måste göra något för att det ska bli roligare för studenterna.

Han recept var att ge alla studenter FPGA-bestyckade kort med tillhörande utvecklingsverktyg, kort som de inte bara kan använda i labbet utan som är personliga och ständigt tillgängliga.

Korten kan inte bara användas för att lära sig programmera FPGA:er, de innehåller även analoga funktioner och kan lika gärna agera inbyggt system med en mjuk processor som ett oscilloskop.

Nu pratar han delvis i egen sak eftersom han förutom att arbeta på universitet också har startar företaget Digilent som utvecklar och säljer olika prototypkort.

– Vi har använt korten i undervisningen och sett att studenterna gillade det och att det ger resultat.

I Sverige stöttar bland annat Altera ett antal universitet och högskolor med utvecklingskort. Ett projekt som genomförts på ett sådant kort är ljudprocessorn för elgitarrer som Elektroniktidningen skrev om i tisdags (länk).

I och med att det akademiska spåret flyttat till Köpenhamn dominerades seminarierna i år av mer eller mindre rena produktpresentationer. Att locka FPGA-konstruktörer att prata om sina projekt skulle lyfta konferensen men få har genom åren varit villiga att ställa upp och dela med sig av sina erfarenheter.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)