Flera av Elektroniktidningens läsare känner säkerligen till betydligt fler detaljer än vi, och har gjort det under en lång tid, eftersom ST-Ericsson har varit ARM behjälpligt vid utformningen av processorn.
När processorn nu lanseras är det officiella namnet Cortex A15. Det är ett stort hopp i numreringen från den A8 som används i smartmobiler idag och den A9-dubbelkärna som kommer att börja dyka upp på butikshyllorna i mobiler nu i höst.
Hoppet i numrering kan motiveras av att detta inte bara är en smartmobil-CPU utan att den också tydligt är avsedd att konkurrera med x86-arkitekturen om att användas i servertillämpningar.
A15 är en multikärneanpassad arkitektur, Arm talar om tillämpningar med åtta kärnor, eller fler.
Utöver Texas Instruments har ST-Ericsson tecknat licens för att använda processorn. ST-Ericsson var snabbt ute med att inkorporera Cortex A9 i sin 3G-plattform 8500. I senare mobilplattformar kommer denna A9-dubbelkärna att uppgraderas till A15.
Även Samsung har hjälpt till att specificera processorn, men nämns i pressreleasen inte som licenstagare. Samsung har idag stora framgångar med sina Cortex A-implementationer som används både i Apple Iphone och i många Androidmobiler.
Företagen som nämns i pressreleasen i övrigt är ett Vem-är-vem från inbyggnadsvärlden.
A15 har – precis som AMDs och Intels x86-processorer – ett inbyggt hårdvarustöd för virtualisering. På den fronten bidrar på mjukvarusidan OK Labs – australisk Ericssonpartner sedan år 2006, Virtuallogix – den franska nestorn i inbyggnadsvirtualisering samt Vmware – idag känt för sin servervirtualisering men sedan 2008 också aktiv inom inbyggda system efter ett köp av uppstickaren Trango.
På operativsystemssidan har Express Logic, QNX, Microsoft, Green Hills Software, Linaro, Symbian Foundation och Mentor Graphics författat varsin liten hyllning till sig själva och A15 i pressreleasen från Arm.
Angående Microsoft nämns inget stöd för pc-Windows i A15, utan endast för Embedded Compact (tidigare känt som Window CE).
Hjälp att implementera själva processorn kan du få av Cadence Silicon Realization Group och Synopsys. Den senare säger sig ha tagit fram fysisk IP optimerad för A15.
Cortex A15 är idag redo för implementeringar i 32 och 28 nm i 2,5 GHz. Det finns en färdplan som även omfattar 20 nm.
Användningsområdet sägs vara smartmobiler, pekplattor, hemmamedia, trådlösa basstationer, och ”enterprise infrastructure” – det vill säga servrar, serverfarmar och servermoln.
På klientsidan talar pressmeddelandet om tillämpningar som 3D-navigering, utökad verklighet (augmented reality, det vill säga att överlagra realtidsvideo med information om det som syns i bild med hjälp av bildanalys och positionsdata från sensorer), HD-videoinspelning och bredband.
Adressutrymmet är till 1 TB. A15 har också hårdvarustöd för cachekoherens i multikärnor.