Fram till år 2015 kommer runt 750 000 ton LCD-skärmar att behöva återvinnas varje år bara inom EU. Det är dock ont om effektiva och miljövänliga återvinningsprocesser. Det hävdar elektronikåtervinnaren Stena Metallkoncernen som nu säger sig ha utvecklat en helt automatiserad process med mycket hög återvinningsgrad.
– Dagens elektronikåtervinning handlar mycket om att finna nya sätt att återvinna stora mängder elektronikavfall i hög takt, enligt lagstiftning och med klara miljö- och hälsofördelar. Vår nya process för LCD-återvinning är ett bra exempel på detta, säger Staffan Johansson, vd för Griag Glasrecycling, som ingår i Stena Metallkoncernen, i ett pressmeddelande.
Han menar att företaget har utvecklat en sluten process med en återvinningsgrad som är väsentligt högre än de krav som framöver kommer att ställas i ett skärpt WEEE-direktiv, som anger hur Europas elektronikavfall ska återvinnas.
Den nya processen sorterar ut rena fraktioner av järn, metaller, plaster, kretskort och glas med flytande kristall. Att processen är sluten är viktigt då exempelvis kvicksilverlampor som ingår i LCD:er ska hanteras.
– Det är lätt hänt att kvicksilverlampor går sönder vid manuell hantering, vilket innebär hälsorisker för demonterare. Med vår slutna och automatiserade process kan denna risk undvikas, säger Snorre Kolseth, utvecklingschef med ansvar för WEEE inom Stena Metallkoncernen.