JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Mobilbasstationer kan bli lokala kraftstationer för orten där de står – och leverera exempelvis el till kylning av vaccin eller rening av vatten. Det föreslår en amerikansk säkerhetsforskare i en plan som skulle kunna miljoner människoliv.
Många av jordens basstationer står uppställda på plaser där det inte finns elnät.  De genererar egen el med från diesel och från – i växande utsträckning – vind och sol.

Den amerikanske säkerhetsforskaren Harvey Rubin skriver i en debattartikel i tidningen New Scientist att han vill använda denna energi för att rädda liv genom att rena vatten och hålla vaccin kallt. Det kan göras utan att störa driften av basstationen.

I projektet Energy for health undersöker Harvey Rubin bland annat hur basstationer är placerade relativt befolkningscentra, hur säkerheten kring kylning och vattenrening ska kunna övervakas, och hur finansiella modeller för installation och underhåll skulle kunna se ut.

Harvey Rubin efterlyser nu intresse från mobilnätsföretag, medicinföretag och lokala hälsovårdsmyndigheter för pilotstudier.

Påpekas bör att Ericsson demonstrerat denna typ av tillämpningar, med kylskåp för förvaring av exempelvis vaccin och ormserum, drivna av el från samma kraftaggregat som driver basstationen.

Två miljoner människor dör årligen i sjukdomar som man kan vaccinera sig mot. Och tre miljoner dör i sjukdomar från smutsigt vatten.

Om två år kommer det att finnas sammanlagt 639 000 självförsörjande i u-länder, enligt GSMA, som  idag själv  driver experiment med att låta basstationer leverera el för laddning av mobiler, lyktor och batterier.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus