JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Florian Müller: Google måste försvara Android
Microsoft stämmer Motorola för patentintrång i Androidmobiler. Det här är tredje patentstämningen som riktas mot Googles operativsystem. Patentlobbyisten Florian Müller anser att det är dags för Google att byta strategi och lösa licensstrider på egen hand, istället för att överlåta dem åt mobiltillverkarna.
Microsofts stämning av Motorola handlar om uppfinningar som gör mobiltelefonen ”smart” skriver Microsofts juridiska avdelning i en kommentar. Det handlar om epost, kalender, adressbok, styrning av flashminne, att hålla reda på aktuell rf-signalstyrka och hur mycket batteri som finns kvar.

”Det enda syftet vi har är att bevara respekten för vår intellektuella egendom som olika Androidenheter inkräktar på. Att döma av vad Apple och Oracle gjort på sistone är vi inte ensamma”, skriver Microsoft.

Apple har nyligen patentstämt taiwanesiska HTCs Androidmobiler. Och Oracle har stämt Google för missbruk av Java i Android.

Motorola lovar att försvara sig till sista blodsdroppen.

HÄR ÄR MICROSOFTS PATENT

De nio amerikanska patenten i Microsofts stämning är en spridd salva över hela mobilsystemet, från hårdvarunära algoritmer till användargränssnitt. Enligt Microsoft inkräktar Motorola Droid X och Droid 2 på dessa patent.

   • 5,579,517 och 5,758,352 handlar om att blanda långa filnamn med korta filnamn från Microsofts gamla operativsystem DOS
   • 6,826,762 är ett abstraktionslager som kan läggas ovanpå drivrutinerna till radiogränssnittet (för att minska hårdvaruberoendet).
   • 6,909,910 skapar en kontakt via en popupmeny i en samtalslista.
   • 7,644,376 är en arkitektur för att informera tillämpningsprogram om exmpelvis batteristatus, signalstyrka och ledigt minne
   • 5,664,133 patenterar popupmenyer
   • 6,578,054 handlar om synkronisering
   • 6,370,566 handlar om schemaläggning av möten
   • 6,621,746 handlar om smart styrning för radering av block i flashminne
– Vi tycker det är trist att Microsoft föredrar att konkurrera via gamla patent snarare än via nya produkter. Diffusa patentanspråk av det här slaget är ett direkt hot mot innovativiteten, kommenterar Motorola.

Tidningen The Register tror dock att Motorola trots brösttonerna kommer att vika sig, eftersom detta är vad Tomtom, Salesforce och HTC tidigare gjort.

Salesforce tillverkar programvara för kundrelationshantering och bestämde sig för att ömsesidigt licensera patent med Microsoft i augusti. Tomtom – som bygger GPS-navigatorer – gav bort både patent och pengar till Microsoft i utbyte mot fred i mars förra året.

Androidtillverkaren HTC valde i somras att betala pengar till Microsoft för att komma undan en patentstämning – det betyder lustigt nog att Microsoft till skillnad från Google får pengar varje gång HTC säljer en Androidmobil.

Android har plockats upp som operativsystem av många mobiltillverkare och gick i somras förbi Apple Iphone i säljtoppen för smartmobiler.

Microsofts stämning kommer mitt i planeringen av nya smartmobiler med Windows Mobile Phone 7 som operativsystem. En analytiker som Financial Times citerar tror att det finns ett samband: Microsoft vill påminna om att det försvarar Microsoftmobiler från patentattacker, till skillnad från Google som lämnar tillverkaren i sticket.

 florian
Florian Müller
Den europeiska patentlobbyisten Florian Müller bekräftar detta och menar att det är dags för Google att byta strategi och göra upp med patentinnehavarna på egen hand.

– Jag har aldrig sett ett operativsystem så hårt ansatt av patent, och från så mäktiga företag, säger han.

Florian Müller tror att applikationsutvecklare tar skada av patentattackerna på Android, deras investeringar kan gå om intet. Exempelvis påpekar han att mycket står på spel om inte Google lyckas arbeta ut en lösning med Oracle om användandet av Java.

– Då måste i värsta fall alla Javaapplikationer skrivas om, eller åtminstone omkompileras och modifieras, säger Florian Müller.

– Patent och patentstämningar kan potentiellt förvandla Android till ett relativt dyrt operativsystem för tillverkare och kunder. Applikationsutvecklare har satt sin tilltro till prognoser om stora säljvolymer på Android under kommande år. Detta kanske inte infrias, vilket betyder att utvecklarna skulle kunna ha haft större möjlighet att tjäna pengar på andra plattformar, säger Florian Müller.

Han tror att potentialen för patentattacker mot Android är mycket större än vad vi sett hittills.

– Detta är bara toppen av isberget.

Microsoft, Oracle, Apple har betydligt fler patent som de skulle kunna använda mot Android. Och det finns fler Androidtillverkare att stämma än HTC och Motorola. Och det finns fler än Microsoft, Oracle och Apple som kan stå för stämmandet.

Dessutom har stämningarna hittills enbart gällt amerikanska patent. Men det existerar ofta europeiska motsvarande patent, så stämningarna skulle kunna spridas även hit, tror Florian Müller.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)