JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskare: elnätet helt galet osäkert

Forskare: ”elnätet helt galet osäkert”

Två forskare på KTH höjer ett varningens finger för att säkerheten i dagens elnät inte alls är redo  för smarta elnät. Lösningen de förespråkar är mer kryptering och fler sensorer.
sandberg
Hans Sandberg
– Det är helt galet hur osäkert det är idag, säger  Henrik Sandberg, KTH, i ett pressmeddelande.

– En person med insyn i system för övervakning och styrning av elnät skulle kunna ta sig in i elnäten och manipulera till exempel kraftverk. Och tjäna pengar på det, eller skapa problem.

I framtidens smarta elnät kopplas vitvaror och elmätare till mobil och dator så att brukaren kan sätta på tvätten när elpriset är som lägst. Även bilbatteriet och solcellerna ska in på elnätet och prata med datorer och mobiler för att hjälpa brukaren sälja energiöverskott, eller lagra till nästa elavbrott eller prischock.

Lösningen kan enligt KTH-forskarna Henrik Sandberg och György Dán vara kryptering och fler sensorer. Detta skulle kunna göra det svårare att lura systemet.

György Dán
György Dán
– Med många sensorer i nätverken skulle en angripare behöva korrumpera många fler sensorer för att skapa problem utan att åka fast, säger György Dán.

Forskarna funderar nu över hur systemet ska se ut, exempelvis var i nätet som sensorerna ska placeras, vad som behöver krypteras, hur systemet kan automatiseras och hur man ska kunna få både hög tillgänglighet, en bra säkerhet och ett bra pris.

György Dán och Henrik Sandberg fick nyligen an artikel publicerad på konferensen SmartGridComm. Den kan du ladda hem här (pdf, 180kbyte).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)