JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

92 nya miljoner till cancerdetektor

Svenska Scibase, som utvecklar en detektor för hudcancer, tar in 92 miljoner kronor. Pengarna ska användas för de kliniska studier som behövs inför den kommersiella lanseringen.
Scibase har nyligen avslutat en studie på 1200 personer som visade att företagets instrument med över 98 procents säkerhet kunde säga om en hudförändring berodde på cancerformen malignt melanom eller inte. Styrkt av resultaten har investerarna nu skjutit till 92 miljoner kronor som ska användas för ytterligare en klinisk studie på 22 olika sjukhus innan instrumentet börjar säljas i Europa och i Australien.

I slutet av nästa år räknar företaget också med att lämna in en ansökan till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, Food and Drug Administration, för godkännande på USA-marknaden.

Instrumentet mäter hudens impedans och en stor del av innovationens verkshöjd ligger i mätproberna. Företagets första prob mätte enbart på hudens yta, och med denna kan instrumentet hitta två typer av hudcancer; skivepitel- och basalcellcancer.

Det riktiga tekniska genombrottet kom med den så kallade mikroinvasiva proben, där små kiselspikar tränger genom det översta hudlagret. Med denna prob klarar instrumentet även att mäta upp den fruktade cancervarianten malignt melanom. Spikarna är så små att patienten inte känner något, men de går tillräckligt djupt för att mätresultatet ska hålla hög kvalitet.

Scibase grundades 1998 av Stig Ollmar som hade forskat på impedansmätningar på levande substrat i närmare 20 år innan han kom fram till att det var just för att detektera malignt melanom som hans forskning kom mest till sin rätt.

Tekniken beskrev utförligt av Elektroniktidningen i mars 2006 (länk).
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus