– Vi har gjort molnbaserade tjänster i flera år. Och vi bygger moln, med vår tjänsteorganisation. Nu kopplar vi samman molnen, det är det allra viktigaste. Det kräver överlägsen prestanda i näten, sa Hans Vestberg på dagens presskonferens vid Mobile World Congress i Barcelona.
Datalagring – musik, filmer, underhållning och dokument – är en typisk molntillämpning. Här går nu Ericsson in i partnerskap med Akamai, världsledande på att leverera innehåll i det fasta bredbandet. Företaget har runt 83 000 servrar, 900 nät och står för 15-30 procent av allt innehåll som levereras över Internet idag.
– Men vi har inget mobilt nät ännu. Med Ericsson kan vi ge mobilanvändarna det vi ger fasta bredbandsabonnenter, kommenterade Akamais vd David Kenny överenskommelsen.
Molnet är centralt för Ericssons vision om 50 miljarder uppkopplade enheter år 2020. På mässan här i Barcelona lanserade Ericsson också en molnbaserad tjänst för maskin-till-maskinkommunikation, M2M, kallad Device Connection Platform. Tjänsten erbjuds operatörer som i sin tur kan dra igång M2M-tjänster för sina kunder. Poängen med att ha tjänsten i molnet är att operatörerna minskar sina initialkostnader och snabbt kan komma ut på marknaden eftersom de egna installationerna blir minimala.
– Tjänsten är en möjliggörare, och ett viktigt steg för oss på M2M-marknaden, kommenterade Hans Vestberg.
Både Ericsson och Akamai är övertygade om att utvecklingen av molnet bara har börjat.
– För mig är molnet lite som Internet år 1995. Vi kan inte ens gissa vad som blir möjligt. Mängder av innovationer kommer, från kunder och andra, sa David Kenny.
Hans Vestberg menar att molnet inte bara är en teknisk fråga, utan även kommer att förändra världen.
– Ifjol köpte vi in oss i ett företag i Indien, Novatio, som säljer "pc som tjänst", där relativt dumma terminaler använder beräkningskraft i molnet. Helt plötsligt finns det då – på platser där det finns mobilnät och bredband – ett mycket kostnadseffektivt sätt att sprida pc till dem som annars inte har råd.
– Med Novatios teknik har vi engagerat oss i ett projekt kallat Connect to Learn, där flickor i Afrika får utbildning. Det är lanserat i Ghana, och fler länder kommer, berättade han.