JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bok ger råd om FPGA-prototyper

FPGA-Based Prototyping Methodology ManualBok ger råd om FPGA-prototyper

Xilinx och Synopsys har tillsammans skrivit en bok om konsten att göra prototyper till asicar och kisel på system baserade på FPGA-bestyckade kort. Exempelvis gamla Hardi Electronics Haps-kort som ju numera finns hos Synopsys.

Det behövs en metodik för FPGA-baserad prototypframtagning, och det behövs en manual för metodiken. Och en diskussionsgrupp på nätet vore inte heller så dumt.

Ungefär så resonerade EDA-bolaget Synopsys och FPGA-jätten Xilinx, som efter en tids arbete nu presenterat världens första manual för FPGA-baserad prototypframtagning, ett 500 sidor tjockt verk betitlat "FPGA-Based Protyping Methodoly Manual".

– Vi har tittat på ett decennium av FPGA-baserade prototyper och visar upp de bästa exemplen, berättar Doug Amos på Synopsys, en av författarna.

Förutom Synopsys och Xilinx har fyrtio konstruktörer på ett tjugotal andra företag bidragit till boken, däribland Freescale, ST Microelectronics, LSI och Texas Instruments.

–  Alla gör saker lite olika, men alla kan lära från varandra, säger Doug Amos.

Ambitionen med boken är förstås att öka förståelsen för tekniken, och spridningen av de FPGA-baserade prototypkort som ursprungligen utvecklades av Hardi Electronics i Lund, som köptes av Synplicity, som i sin tur köptes av Synopsys (länk). Att boken publiceras just nu beror enligt Xilinx och Synopsys på att behovet av FPGA-baserade prototyper ökar stadigt.

– Den viktigaste poängen med FPGA-baserade prototyper är att man snabbt kan få fram hårdvara som duger för att börja utveckla mjukvaran. Och mjukvarans andel av projektkostnaden för ett system på kisel ökar för varje processnod, säger Doug Amos.

Boken innehåller såväl organisatoriska råd som tekniska förklaringar, exempelvis hur RTL-koden ska skrivas för att passa FPGA-implementationen. I texten ingår även ett resonemang om när FPGA-baserade prototyper bör och inte bör användas, när det lämpar sig att bygga egna FPGA-baserade kort för ändamålet och när man bör använda Haps eller några andra standardkort. Den senaste versionen, Haps600, lanseras samtidigt som boken och kan hantera konstruktioner med upp till 81 miljoner asicgrindar, kan klockas med 200 MHz, och är bestyckad med fyra av Xilinx värstingkretsar – Virtex 6 LX760.

I samband med bokens lansering drar Xilinx och Synopsys även igång en diskussionsgrupp på nätet (länk) där prototypkonstruktörer och andra intresserade kan få råd och utbyta erfarenheter. Gruppen drivs av FPMM Review Council, ett organ där Xilinx och Synopsys samarbetar.

Själva boken går att ladda ner gratis från båda företagens hemsida. Vill man ha den i pappersform går den att köpa från exempelvis nätbokhandeln Amazon, där den kostar 49,95 dollar.

Synopsys har gett ut en rad andra metodikhandböcker tidigare, med början 1999 då boken Design Reuse publicerades, skriven tillsammans med Mentor Graphics. Sedan dess har Arm varit den främste samarbetspartnern på bokfronten, med tre böcker om funktionell verifiering, lågeffektkonstruktion samt funktionell verifiering av lågeffektkonstruktioner. Även samarbetet med Arm har resulterat i en aktiv webbgrupp.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)