JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 20 september 2020 VECKA 38
Cisco, LG, Mips, Samsung, Texas Instruments, ST Microelectronics, Huawei och AMD. Det är några av de namn Google lyckats samla till  försvar för sitt videoformat Webm som hotas av patentstämningar från den etablerade videopoolen Mpeg LA.
Medlemmarna av organisationen Webm Community Cross License (Webm CLL) lovar att licensera sin teknik gratis till varandra. Ytterligare några namn som lägger sin IP-rättigheter i potten är Logitech, Mozilla, Opera, Pantech, Matroska, Quanta, Verisilicon och Xiph.

Google lanserade för ett år sedan Webm som ett gratis alternativ till de videoformat som licenseras av patentpoolen Mpeg LA. Problemet är att Webm inkräktar på patent i Mpeg LA. Det anser i alla fall Mpeg LA och är just nu i färd med att skriva en specificerad räkning till alla som använder Webm.

Google lever som det lär – 99 procent av den video som strömmar från Google Youtube är kodat i Webm. Men osäkerheten kring Webm har fått potentiella användare – exempelvis svenska videokameraföretaget Axis – att tacka nej till Googles gåva.

Genom att titta på medlemslistan i Webm CLL kan du nu bocka av vilka företag som du inte riskerar stämningar från om du bestämmer dig för att utnyttja Webm som tillverkare, producent eller konsument.

Tre namn i listan är extra intressanta: Cisco, LG och Samsung. De är nämligen också medlemmar i Mpeg LA. Det betyder att Google med Webm CLL lyckats skapa en liten spricka Mpeg LA. Mpeg LA hotas också potentiellt av amerikanska justitiedepartementet som utreder om Mpeg LA gör sig skyldigt till kartellbildning genom att motarbeta Googles videoformat  Webm.

IT-marknaden exploderar just nu av patentstämningar och tidningen Cnet tvivlar på att Googles patentpool är tillräckligt för att få teknikjättarna att avstå från att försöka så mynt av sina IP-rättigheter.

– För att detta ska lyckas måste Google och dess allierade övertyga om att det kommersiella värdet av en mer levande webb är högre än värdet på eventuella Webm-relaterade patent, kommenterar tidningen Cnet.

Inte heller patentanalytiken Florian Müller – som flera gånger efterlyst mer initiativ från Google på IP-området – tycker att Webm CCL är tillräckligt.

– Det är mycket osannolikt att de 17 medlemmarna tillsammans äger alla patent som är väsentliga för Webm, säger han.

Florian Müller sätter upp en varningsflagga för Motorola, som inte är med i MPEG LA men äger kodningspatent via ett dotterbolag som är inblandat i patentstämningar. Också Motorola bygger Androidmobiler men finns inte bland grundarna av Webm CCL.

– Att Google inte ens kan få sina egna OEM-partners ombord visar hur ofullständig Webm-poolen är.

Motorola fick i förrgår rekommendationen av en analytiker att ge upp sina hittills mindre framgångsrika ambitioner att bygga Androidmobiler och istället övergå till att stämma övriga Androidtillverkare – en sorts brända jordens taktik.

– Detta är visserligen bara en analytiker och hans uppfattning, men det tycks som om Motorola håller den här möjligheten öppen och därför väljer att inte stödja Webm, säger Florian Müller.

Också en stor andel av Mpeg LA-medlemmarna utnyttjar Googles operativsystem Android i mobiltelefoner eller andra produkter: Fujitsu, Daewoo, NEC, Philips, NTT Docomo, Panasonic, Polycom, Sharp, Sony, Ericsson och Toshiba. En fråga för dem är om Google med sin de factokontroll över mjukvaran till Android är mer värd för dem som vän än som fiende?
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)