Samtidigt gjorde svenska Silex Microelectronics sitt bästa år någonsin. Enligt franska Yole Développement nådde företaget en omsättning på 37 miljoner dollar år 2010. Det innebär en tillväxt på hela 85 procent jämfört med året innan och att det svenska företaget återigen är rankat som världens största fristående mems-tillverkare.
Även taiwanesiska Asian Pacific Microsystem växte starkt med 60 procent i fjol vilket gjorde att företaget tog klivet upp till en fjärde plats på 20-i-topp-listan. Norska Sensonor dök i sin tur upp på en tredje plats, efter att ha knoppats av från tyska Infineon.
Samtidigt konstaterar Yole Développement att den totala memsmarknaden växte med hela 25 procent i fjol, medan foundryverksamhet däremot enbart växte med 10 procent. Mycket av produktionsverksamheten var alltså inte foundyrelaterad, utan internt driven. Framförallt är den trenden tydlig inom fordonsindustrin, men också i konsumentledet.
– I framtiden ser vi att stora halvledartillverkare som Bosch, ST Microelecytonics och Panasonic kommer att ta mycket av den kraftiga mems-tillväxten inom konsumentområdet. Samtidigt kommer de foundyn som härstammar från halvledarindustrin att bli allt viktigare, så mycket av tillväxten kommer att slukas av nya spelare framöver, säger Jean Christophe Eloy, vd på Yole Développement.
Den tendensen kan man skönja redan nu. Världens största halvledarfoundy TSMC dubblerade nästa sin omsättning på mems-komponenter i fjol till 20 miljoner dollar, enligt Yole Développement.