JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Järfällaföretaget Silex har återigen klivit upp på andraplatsen när analysföretaget Yole Développement rankar världens 20 största memsfoundryn. Företagets omsättning för i fjol hamnade på 37 miljoner dollar, vilket är mer än någonsin. Ohotad etta på 20-i-topp-listan är och förblir ST Microelectronics.
ST Microelectronics fortsätter att dominera när det handlar om foundryverksamhet inom mikromekanik. Även om företaget tappade marknadsandelar under fjolåret så har ST ett fast grepp om cirka en tredjedel av marknaden.

Samtidigt gjorde svenska Silex Microelectronics sitt bästa år någonsin. Enligt franska Yole Développement nådde företaget en omsättning på 37 miljoner dollar år 2010. Det innebär en tillväxt på hela 85 procent jämfört med året innan och att det svenska företaget återigen är rankat som världens största fristående mems-tillverkare.

Även taiwanesiska Asian Pacific Microsystem växte starkt med 60 procent i fjol vilket gjorde att företaget tog klivet upp till en fjärde plats på 20-i-topp-listan. Norska Sensonor dök i sin tur upp på en tredje plats, efter att ha knoppats av från tyska Infineon.  

Samtidigt konstaterar Yole Développement att den totala memsmarknaden växte med hela 25 procent i fjol, medan foundryverksamhet däremot enbart växte med 10 procent. Mycket av produktionsverksamheten var alltså inte foundyrelaterad, utan internt driven. Framförallt är den trenden tydlig inom fordonsindustrin, men också i konsumentledet.

– I framtiden ser vi att stora halvledartillverkare som Bosch, ST Microelecytonics och Panasonic kommer att ta mycket av den kraftiga mems-tillväxten inom konsumentområdet. Samtidigt kommer de foundyn som härstammar från halvledarindustrin att bli allt viktigare, så mycket av tillväxten kommer att slukas av nya spelare framöver, säger Jean Christophe Eloy, vd på Yole Développement.

Den tendensen kan man skönja redan nu. Världens största halvledarfoundy TSMC dubblerade nästa sin omsättning på mems-komponenter i fjol till 20 miljoner dollar, enligt Yole Développement.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)