JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 4 juni 2020 VECKA 23
Genom att utnyttja piezoelektriska nanomaterial till att återvinna energi från knapptryckningar hoppas forskare i Australien ta fram teknik som gör att exempelvis mobiltelefoner aldrig mer behöver laddas via eluttaget.
Materialet som forskarna vid RMIT University i australiska Melbourn har tagit fram genererar små mängder elektricitet då det pressas samman. Tanken är att lägga materialet under tangentbordet, och på så sätt utvinna lite elektricitet varje gång en knapp trycks ned. Denna elektricitet kan ladda batteriet i exempelvis en mobiltelefon.

Idén att på detta sätt skörda energi med hjälp av piezoelektriska nanomaterial är inte ny. Men de material som hittills kommit fram har inte lämpat sig för massproduktion.

– Vår studie fokuserar på tunnfilmsbeläggningar, eftersom vi tror att det är den enda praktiska lösningen på att integrera piezoelektronik i befintlig elektronik, säger forskningsledaren Madhu Bhaskaran i ett pressmeddelande.

En stor poäng med materialet är att det är förutsägbart – det går att utifrån dess geometri veta hur mycket ström och spänning, och därmed energi, som kan utvinnas. Enligt forskarna har detta inte gått att göra med tidigare piezoelektriska nanomaterial.

– Nästa utmaning blir att förstärka den elektriska energi som genererats så att materialen kan integreras i billiga kompakta strukturer, säger Madhu Bhaskaran.

Forskarnas studie är publicerad i senaste utgåvan av den vetenskapliga tidskriften Advanced Functional Materials.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)