JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lysdiods-lan når 800 Mbit/s

Forskare vid Fraunhoferinstitutet har i sitt labb visat att lysdioder avsedda för belysning kan utgöra sändare i datanät som klarar datatakter upp till 800 Mbit/s.

Tanken att överföra data med hjälp av modulerade ljuspulser är långt ifrån ny, men att utnyttja lysdioder i armaturer för ändamålet är än så länge på försöksstadiet. Amerikanska forskare vid Boston University visade för några år sedan att det är praktiskt genomförbart (länk), men de nådde inte mer än några Mbit/s.

Deras tyska kollegor vid Fraunhoferinstitutet för telekom, Heinrich Hertz-institutet i Berlin, har nu tagit konceptet ett steg vidare. Inom ramen för EU-projektet Omega visade forskarna där nyligen upp datatakter på 100 Mbit/s, utan några förluster. Datasändarna bestod av samma lysdioder som lyste upp rummet, omkring 10 kvadratmeter stort. Mottagarna kunde befinna sig var som helst i rummet.

– Vi kan överföra fyra videor i HD-kvalitet till fyra olika datorer samtidigt, konstaterar forskaren Anagnostis Paraskevopoulous i nyhetsbrevet Fraunhofer Research News.

De vita ljusdioderna förses med en modulator, och en enkel fotodiod i datorn agerar mottagare. Moduleringen är osynlig för det mänskliga ögat, och påverkar enligt forskarna inte ljusutbytet från lysdioderna.

En nackdel är förstås att överföringen kräver fri sikt mellan lysdiod och fotodiod. Men tanken är inte heller att ersätta dagens wlan, utan att komplettera det då extra bandbredd i nedlänken behövs eller där radiosändare inte kan användas – exempelvis på sjukhus. Flygplan är ett annat potentiellt användningsområde, då man kan ge varje passagerare individuell filmvisning utan att behöva installera kilometervis med kabel.

Tekniken kallas VLC, visible light communications, och har utvecklats i samarbete med Siemens och France Telecom. Att öka datatakten är förstås ett mål för forskarna.

– Genom att använda röda, blå, gröna och vita lysdioder har vi lyckats överföra 800 Mbit/s i labbet. Det är världsrekord för metoden, säger projektledaren Klaus-Dieter Langer i nyhetsbrevet.

Fraunhoferinstitutet ska visa tekniken vid mässan IFA i Berlin 2-7 september.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)