JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En miljon Armar ska simulera hjärnan

Brittiska forskare ska koppla samman en miljon Armbaserade processorkärnor för att simulera den mänskliga hjärnan. Eller i varje fall någon procent av den.

I projektet, döpt till Spinnaker (Spiking Neuarl Network Architecture), deltar Manchester University tillsammans med kollegor i Southampton, Cambridge och Sheffield. Kretsarna är utvecklade i Manchester för ändamålet, utifrån en äldre Armversion, och levererades från Taiwan i juni, skriver EE Times.

Projektledaren, Manchesterprofessorn Steve Furber, har i flera år studerat hjärnfunktionen och hjärnans arkitektur. Han är också en av grundarna av Acorn Risc Machines, och tog där fram föregångarna till dagens Armprocessorer.

– Vi har några mindre simuleringar igång, och räknar med att skala upp dem under de närmaste 18 månaderna, säger Steve Furber till EE Times.

Någon fullskalig hjärnsimulering handlar det dock inte om. I hjärnan finns omkring 100 miljarder neuroner, med tiotusentals gånger så många anslutningar. Så även om en Armprocessor hjälpligt kan fås att emulera ett par neuroner så blir det inte mer än någon procent av hjärnan som kan simuleras med forskarnas anläggning.

Poängen är snarare att studera kommunikationen i hjärnan. Informationen i hjärnan kan liknas vid analoga strömspikar, som i Spinnaker modelleras som deskriptiva datapaket. Dessa kan skickas genom Arm-kretsarna och deras "virtuella neuroner" mycket snabbare än vad som är fallet i den mänskliga hjärnan.

– Vi vet inte hur hjärnan fungerar som informationsbehandlingssystem, men det behöver vi ta reda på. Vi hoppas att vår maskin ska bidra till tydliga steg mot den förståelsen, kommenterar Steve Furber.

Varje krets i Spinnaker består av 18 Armprocessorer och 55 SRAM-block om vardera 32 kbyte. Totalt innehåller varje krets omkring 100 miljoner transistorer, och drar omkring 1 W. De är tillverkade i 130 nm CMOS hos foundryt UMC. De är kapslade tillsammans med varsitt 1 Gbit SDRAM i 300-kulors BGA:er.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)