JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Transparent högtalare nästa hit för grafen

Transparent högtalare nästa hit för grafen

Koreanska forskare har utvecklat en metod att ta fram stora grafenskikt. På köpet lyckades de skapa en ny tillämpning – genomskinliga högtalare som kan fästas direkt på fönster eller bildskärmar.
Att få fram stora ytor av grafen hör till de stora utmaningarna för dem som jobbar med detta så lovande och nobelprisbelönade material. Linköpingsprofessorn Rositza Yakimova och hennes grupp har fått stor internationell uppmärksamhet för sin produktionsmetod, med epitaxiell tillväxt av grafen på kiselkarbidskivor. Men forskningen gör stora framsteg även på andra håll i världen.

Bläckstråleteknik och ångdeposition är element i en metod som med framgång provats av forskare på Seoul National University i Sydkorea. En grafenoxid – en kol- och syreförening – appliceras på en plastfilm (PVDF, polyvinylidenfluorid) som sedan reduceras bort. Resultatet är en grafenfilm.

Denna film består av varierande antal grafenlager, och håller inte lika hög kvalitet som med Linköpingsforskarnas metod. Men den är tillräckligt bra för en annan tillämpning, nämligen tunna, transparenta högtalare, bestående av en PVDF-film mellan två grafenelektroder. När en elektrisk ström från en ljudkälla appliceras så uppstår mekaniska spänningar i plastfilmen tack vare piezoelektriska effekter, vilket skapar ljudvågor.

Förvisso finns redan transparenta högtalare på marknaden. Men forskningsledaren  Jyongsik Jang säger i tidningen Chemistry World att denna metod har potential att bli billigare och strömsnålare än dagens teknik.

– Grafen är billigare än andra elektroder av metall eller ledande polymer, och den grafenbaserade akustiska aktuatorn behöver ingen dyr strömförsörjning eller förstärkning eftersom den är så strömsnål, säger han.

Dock medger han att mer arbete behövs för att förbättra ljudkvaliteten och få ner priset innan någon kommersiell lansering kommer på fråga. Särskilt basregistret behöver förbättras, något forskarna nu jobbar med genom att modifiera PVDF-filmen.

Arbetet har presenterats i den vetenskapliga tidskriften Chemical Communications (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)