Forskargruppen har utgått från så kallade patchantenner, fyrkantiga antennelement av en kvarts våglängd som kan kopplas i hop i rader för att skapa riktverkan. Antennerna kan broderas med metalltråd i klädesplagget men kan också etsas ut på tunna bärare av till exempel FR4 för att sedan fästas i klädesplagget.
Ett problem är dock att kroppen hos den som har ”antenntröjan” på sig kan kortsluta antennen, och att omgivningen kan blockera signalen om det vill sig illa. För att komma runt problemet har forskarna utrustat tröjan med antenner på magen, ryggen och på båda axlarna. Antennerna är hopkopplade via en intelligent switch som kontinuerligt väljer den antenn som ger bäst signal.
Antenntröjan har jämförts med den sprötantenn som militären använder i dag och tröjan har visat sig ge fyra gånger längre räckvidd. Den var även överlägsen i inomhusmiljö som annars lätt dämpar signalen kraftigt.
Forskarna har nu slagit sig ihop med företaget Applied EM för att kommersialisera resultaten. Målet är att antenntröjan inte ska kosta mer än cirka 200 dollar i den första modellen. I volymproduktion kan den bli betydligt billigare.