JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Integrerar antennen i kläderna
Att använda kläderna som bärare av antenner är i sig inget nytt. Det forskarna på Ohio State University gjort är att koppla ihop antennelement som sitter på en persons rygg, mage och axlar för att hela tiden kunna välja vilken av antennerna som ger bäst signal. Resultaten presenteras i IEEE Antennas and Wireless Propagation.
Foto:Al Zanyk– Vårt primära mål är att förbättra tillförlitligheten i kommunikationen och öka rörligheten hos soldaterna. Men samma teknik kan hjälpa poliser, brandmän och astronauter – alla som behöver ha händerna fria för att kunna arbeta, säger professor Chi-Chih Chen i ett pressmeddelande från universitet.

Forskargruppen har utgått från så kallade patchantenner, fyrkantiga antennelement av en kvarts våglängd som kan kopplas i hop i rader för att skapa riktverkan. Antennerna kan broderas med metalltråd i klädesplagget men kan också etsas ut på tunna bärare av till exempel FR4 för att sedan fästas i klädesplagget.

Ett problem är dock att kroppen hos den som har ”antenntröjan” på sig kan kortsluta antennen, och att omgivningen kan blockera signalen om det vill sig illa. För att komma runt problemet har forskarna utrustat tröjan med antenner på magen, ryggen och på båda axlarna. Antennerna är hopkopplade via en intelligent switch som kontinuerligt väljer den antenn som ger bäst signal.

Antenntröjan har jämförts med den sprötantenn som militären använder i dag och tröjan har visat sig ge fyra gånger längre räckvidd. Den var även överlägsen i inomhusmiljö som annars lätt dämpar signalen kraftigt.

Forskarna har nu slagit sig ihop med företaget Applied EM för att kommersialisera resultaten. Målet är att antenntröjan inte ska kosta mer än cirka 200 dollar i den första modellen. I volymproduktion kan den bli betydligt billigare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)