– Olika batterier är olika pålitliga och hållbara och de laddningsbara batterierna kräver sina egna kit för laddning. De bärbara solcellerna gör att soldaterna nu blir mindre beroende av batterier för sina elektroniska utrustningar i fält, säger Igor Skryabin, som ansvarar för utvecklingen.
Grunden i de bärbara solpanelerna är solcellstekniken Sliver, en monokristallin cell som påstås använda upp till 90 procent mindre kisel än andra monokristallina solcellstekniker med jämförbar prestanda.
Vid tillverkningen används en cirka en millimeter tjock kiselskiva. Med hjälp av exempelvis en laser skapas en mängd spår genom skivan, varvid tunna plattor (blivande solceller) bildas. Varje platta är 40-60 mikrometer tjock, 50-100 mm lång och lika bred som kiselplattan är tunn, se figuren. När alla olika processteg är klara avlägsnas plattorna från själva kiselskivan. Därefter kan de monteras i moduler.
ANU hävdar att tekniken kan användas för att skapa en solcellsmodul med en yta motsvarande 5000 kvadratcentimeter från en kiselskiva med diametern 150 mm. Används istället konventionell solcellsteknik blir den aktiva modulytan enbart 177 kvadratcentimeter, menar forskarna.
Genom att materialet utnyttjas extremt effektivt kan mycket billiga solpaneler tillverkas, hävdar utvecklarna. Likaså är cellerna tvåsidiga – båda sidor av cellerna kan utnyttjas för att konvertera ljus till elektricitet. Hur mycket billigare cellerna kan tillverkas jämfört med alternativa solceller eller vilken verkningsgrad de har nämns däremot inte.
De nya solcellerna tillverkas av företaget Transform Solar, som grundades i fjol och som ägs till hälften av det australiensiska energibolaget Origin Energy och till hälften av halvledarföretaget Micron. Origin Energy har finansierat utvecklingen av Slivertekniken från start, tillsammans med den australiensiska staten.