– Vår lösning kräver minimalt med ny hårdvara, och det är därför som vi fått mycket uppmärksamhet på snart sagt varenda företag i världen som sysslar med trådlös teknik, säger Sabharwal till nyhetsbrevet Cellular News.
Tillämpningarna ligger dock en bit fram i tiden. Den stora utmaningen blir att ta fram standarder för full duplex, tror han, så någon implementering blir det sannolikt inte förrän med LTE-uppföljaren LTE Advanced, alltså tidigast om ett par år.
I terminaler som stöder Mimo behövs ingen ny hårdvara över huvud taget, där kan full duplex implementeras som ett driftläge i befintlig hårdvara.
– Mobiltillverkarna älskar det, konstaterar Sabharwal.
Mimo - multiple input multiple output - innebär att terminalerna har minst två antenner. Och just däri ligger en av hemligheterna. I praktiken är det två signaler som skickas – på samma frekvens, nota bene – men den ena släcks ut med hjälp av fasskifte.
– I teorin är det enkelt, men ingen har lyckats komma på ett sätt att implementera det till låg kostnad och utan krav på extra hårdvara.
Nästa steg, som Sabharwal och hans forskarlag också demonstrerat, är så kallad asynkron full duplex. Det innebär att en nod i det trådlösa nätet kan börja ta emot en signal alltmedan den håller på att skicka en annan. Asynkron överföring är en nyckel till att maximera nätkapaciteten. Detta har intressant nog uppnåtts genom praktiska försök snarare än genom teoretisk utveckling.
– Vi har utvecklat en preliminär teori som förklarar varför vårt system fungerar som det gör. Det är viktigt för industrin – ingenjörer brukar inte gilla att implementera något sådant här utan en klar förståelse för vilka fundamentala avvägningar som måste göras, säger han till Cellular News.