JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pingisrobot spelar mot människor

Pingisrobot spelar mot människor

Pingisrobotar Wu Kong
Forskare vid Zheijanguniversitetet i Kina har tagit fram två robotar som kan spela pingis med varandra, och med människor. Än dröjer det dock innan den pingistokiga nationens världsmästare behöver känna sig hotad.
Europa har sina fotbollsrobotar som tävlar i Robocup – i Kina är det pingis som gäller. Vid robotiklabbet på universitetet i Zheijang har ett forskarlag lett av Xiong Rong jobbat i fyra år på att ta fram pingisspelande robotar, och i förra veckan visades de upp vid ett evenemang. På Youtube kan man se hur de både spelar mot varandra och mot människor. Ur idrottslig synvinkel har spelet har en bra bit kvar till världsmästarnivå, men robottekniskt handlar det onekligen om en bedrift.

De människoliknande pingisrobotarna, döpta till Wu och Kong, är 1,6 meter höga, väger 55 kg, har huvud med två kameror som följer bollen med blicken. De har totalt 30 rörliga leder, varav de flesta sitter i de två armarna. Den ena armen håller racketen – och kan slå såväl forehand som backhand – och den andra kan hålla bollen och kasta den inför serven.

Kamerorna i "ögonen" tar 120 bilder per sekund och kan analysera bollens position, hastighet, vinkel, landningsposition på pingisbordet och vart den tar vägen efter studsen. Precisionen på landningspunkten anges till 2,5 cm. Men en mänsklig spelare kan alltjämt lura roboten genom att skruva bollarna eller slå dem med toppspinn, något som robotarna inte klarar.

Zheijianguniversitet är inte först med en pingisspelande robot, men de är först med att ta fram två som klarar att spela mot varandra. Allra först var en vietnamesisk robot kallad Topio, utvecklad av robotföretaget Tosy. Även i Schweiz pågår utveckling av pingisrobotar, dock med en radikalt annorlunda ansats. Swiss Federal Institute of Technology i Zürich använder kvadrokoptrar – flygande robotar med fyra propellrar – för ändamålet.

Robotprogrammet vid Zheijanguniversitetet deltar i ett program stött av Kinas ministerium för vetenskap och teknik som syftar till att demonstrera möjligheterna med robotteknik.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)