JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 64-bitars ARM: snålservrar nu, supermobiler om tio år

6464-bitars Arm:
snart i snålservrar,
sedan i supermobiler

Bloggen Armdevices har intervjuat Arms teknikchef Mike Muller om den 64-bitarsarkitektur Armv8 som Arm just nu lanserar på sin konferens Arm Techcon i Kalifornien.
Att Arm utvecklar en 64-bitarsarkitektur bekräftades indirekt i februari i år då Nvidia avslöjade att dess kommande serverprocessor Denver var en sådan. Nu tar Arm själv för första gången talet 64 officiellt i sin mun.

Alla licenserade partners kan nu ta del av detaljerade specifikationer av Armv8.  Utvalda partners disponerar en kompilator och en processormodell.

System som använder Armv8-processorer ska finnas i butikshyllorna  år 2014.

Appliedmicro demonstrerade en FPGA-simulerad modell av en Armv8-processor kallad X-Gene. Den är en superskalär multikärna som ska ticka i 3 GHz. På kretsen finns också Ethernet MAC, PCI Express och Serial ATA kopplade i ett nätverk som levererar 80 GByte/s. Kretsen ska finnas i provexemplar under andra halvan av 2012.

På podiet med Arm fanns igår Microsoft. Sedan tidigare var det känt att Microsoft anpassar det kommande operarativsystemet Windows 8 för Arm.

Bloggen Armdevices har intervjuat Arms teknikchef Mike Muller om Armv8.

Mike Muller

  Mike Muller,
Arms teknikchef
– Utvecklingen var oundviklig. Allteftersom tiden gått har man  använt system som adresserar mer och mer minne och till slut passerar man en gräns där 32 bitar inte räcker. Det är fortfarande ett par år kvar tills systemen börjar finnas tillgängliga. Annonseringen idag handlar om att vi börjar bygga upp ekosystemet så att det kommer på plats.

De första Armv8-processorerna kommer att sitta i nätverkssystem, superdatorer och högpresterande servrar. Och de kan sänka systemens energiförbrukning dramatiskt, lovar Mike Muller och hävdar att nyckeln är den möjlighet till integration som Arms licenseringsmodell ger – underförstått till skillnad från Intel.

– Det handlar inte om att konstruera den processor som är mest energieffektiv, utan om att bygga bättre system.

I dagens serverrack hittar du olika sorters processorer optimerade för olika uppgifter i olika processorblad.

– Varför ser arkitekturen ut så? Varför denna stora separation mellan komponenter?

Han svar är att systemen är byggda kring existerande komponenter – kraftfulla processorer specialiserade på olika uppgifter. Den approachen ger enligt honom inte den optimala systemlösningen.

– Den som kommer hit från en bakgrund i systemkretsar för mobiltelefoner vill hellre integrera en del av växelkretsen direkt i en systemkrets – som man sedan mångfaldigar på serverbladen. Genom att göra den typen av omorganisation av systemet kan du sänka energiförbrukningen med en faktor tio.

På sikt ska 64-bitaren användas också i bärbar elektronik.

Mike Muller tycker inte att laptops är en intressant tillämpning för Armv8. Det är en produktgrupp han associerar till snurrande fläktar och kort batteritid. Däremot tror han på en framtid i pekplattor – eventuellt med tangentbord för dem som är vara vid det. Och han tror inte att 64-bitarsteknik ens kommer att vara overkill för en smarttelefon.

– Du kan göra augmented reality på en smarttelefon idag. Men upplevelsen ligger inte i närheten av vad du göra med motsvarande teknik om du kan ta hjälp av ett serverrack. Men år 2020 kommer en del av de prestandan att finnas i din telefon. Och då kommer folk dessutom att hitta på andra användningsområden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)