Företaget driver idag patentpooler inom UHF-RFID, CDMA 2000, DVB-T och DVB-T2. Och det håller på att bygga upp pooler för LTE, DVB-C2 och 802.11n.
Företaget säger sig se fram mot att börja licensera ut de nyköpta Nokiapatenten under så kallade Frandvillkor (fair, reasonable and non-discriminatory). Patenten är delvis redan bundna till existerande avtal. Och Nokia behåller sin rätt att utnyttja patenten efter köpet.
Några av patenten handlar om optimering av videokodning, berättar Sisvel.
Under andra och tredje kvartalet år 2010 drog Nokia in 640 miljoner dollar i licensavgifter på patent.
Sisvels slogan lyder ”vi skyddar idéer”. Företaget grundades 1982 i Italien och beskriver sig som världsledande i handel med intellektuell egendom och i att maximera värdet av patenträttigheter.
Den här företagsidén har ett öknamn – ”patenttroll”. Sådana företag rubbar maktbalansen på IPR-marknaden genom att de inte har egna produkter. Därmed är de immuna mot motstämningar på egna produkter och kan inte kan blidkas genom patentbyten – två vanliga taktiker när tillverkande företag gör upp om intellektuella rättigheter.
Sisvel gjorde väsen av sig för några år sedan genom att handgripligen hindra företag som man befann sig i tvist med från att visa upp de patentomtvistade produkterna på mässor. Hösten 2006 fick amerikanska minnestillverkaren Sandisk hålla till godo med att visa upp fotografier på sina nya mp3-spelare på en tysk mässa. I mars 2007 gav Sandisk upp och tecknade en MP3-licens licens med Sisvel.
På mässorna Cebit och IFA i Tyskland år 2008 gjorde Sisvel – tillsammans med ett par hundra beväpnade tullare och poliser – räder mot sammanlagt 119 företag och konfiskerade produkter med hänvisning till påstådda intrång på MP3-patent.