JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nordiska miljöhjältar mot final

Göteborgsföretaget Vasasensor och Black Silicon Solar, med rötter i både Danmark och Sverige, har tillsammans med ytterligare åtta företag tagit sig vidare i tävlingen Nordic Cleantech Open. Därmed har de chans att koras till Nordens mest lovande miljöteknikbolag när finalen går i finska Lahti i slutet av april.
Efter att nära hundra ansökningar från nordiska miljöföretag gallrats i flera led är det nu tio företag kvar till finalen som går av stapeln på Cleantech Venture Day i Lahti 25–27 april, som är Nordens största miljöteknikevent (länk).

Bland företagen som nu slås om en topplacering finns fyra svenska, däribland Vasasensor som utvecklat ett trådlöst sensorsystem kallat PressEyes, som i realtid kan mäta tryckprofilen mellan valsarna vid papperstillverkning. Realtidsinformation om tryckprofilen ger papperstillverkare möjlighet att bättre kunna kontrollera avvattningen i pappersmaskinens pressektion, vilket minskar behovet av att torka pappersbanan i nästa processteg.

De andra svenskar som gått till final är Zemissions, som utvecklat ett uppvärmningssystem till el- och hybridbilar,  Tomologic, som tagit fram ett optimeringsverktyg för skärning av metallplattor, samt ReformTechs, som utvecklat en effektiv katalytisk värmare som inte avger skadliga avgaser.

Ytterligare ett företag med svensk touch som tagit sig till final är Black Silicon Solar. Företaget utvecklar solceller i kisel som framförallt fokuserar på att minska tillverkningskostnaden utan användning av skadliga ämnen. Black Silicon Solar är danskt, men en av de två grundarna är svensk (länk).

Två andra intressanta svenska företag, som däremot inte klarade den senaste gallringen när 25 finalister reducerades till 10, är Lunavition och Orexplore. Lunavation har utvecklat en ny typ av komponent, så kallade ljusemitterande mikrokemiska celler (LEC –  light-emitting electrochemical cells) i polymer som tros kunna bli ett alternativ till organiska lysdioder, OLED.  Orexplore har tagit fram en bärbar skanner som kan användas för att analysera oorganiska material. Mätningen sker med hjälp av röntgenstrålar och i framtiden tror man sig kunna göra analysen i realtid i nära nog vilken industriprocess som helst.

Övriga företag som gått till finalen i Lahti är norska Aquiloz samt de fyra finska företagen MetGen, Numcore, Ultranat samt senorföretaget Pegasor, som utvecklat en lösning för kontinuerlig mätning av mängden partiklar i luft. Tekniken används bland annat inom fordonsindustrin.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)