JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skippa nyckeln – lås med kod

Skippa nyckeln – lås med kod

Nästa gång du byter lås på ytterdörren blir det elektroniskt, precis som på hotellet. Tekniken är numera så billig och tillförlitlig att du kommer att uppgradera långt innan din gamla mekaniska tro­tjänare ger upp. Det hoppas i varje fall låsföretaget Assa och lanserar ett elektroniskt lås för hemmamarknaden.
Elektroniska dörrlås kan kännas exotiska men i Sydkorea har tekniken slagit igenom snabbt. På tio år har 70 procent av de mekaniska dörrlåsen till privata hem bytts ut till elektroniska.

Fördelarna är många. Du kan låsa upp med kod, nyckelbricka eller fjärrkontroll. Tappar du nyckelbrickan kan du snabbt spärra den och när du ska renovera kan hantverkarna få en tillfällig kod. Har du brutit benet kan du öppna ytterdörren från sängen med en fjärrkontroll. När du tar en joggingtur räcker det att komma ihåg koden. Och så larmar låset om någon försöker bryta sig in.

Trots alla fördelar har elektroniska dörrlås till privatbostäder varit sällsynta.

– Det krävs ett stort krafttag för att utveckla en produkt som är lämplig för Skandinavien så vi har tagit hjälp av hela koncernen, säger Daniel Öhlander som är produktchef för Yale Doorman, som det nya låset döpts till.

Klimatet i Skandinavien kan som bekant vara bistert med både kyla och regn. Andra randvillkor är storlek, energiförbrukning och pris.

Ingen mekanisk backup
Det elektroniska låset består av tre delar, själva låskistan som stoppas in i dörrbladet och handtag med tillhörande knappsatser för ut- och insida. En del av elektroniken sitter i låskistan för att klara säkerhetskraven. Där finns också motorn som kopplar i och ur handtagen och som skjuter ut hakregeln för att låsa dörren.

– Vi litar helt och hållet på elektroniken, det finns ingen mekanisk backup.

Det går alltså inte att låsa upp utifrån på något mekaniskt sätt. Skulle batterierna ta slut går låset att spänningssätta med ett 9 V-batteri från utsidan. På insidan kan man vrida om vredet så att det går i botten, då greppar mekaniken in vilket gör att man kan öppna även en låst dörr. Normalt sett styr vredet en motor som kopplar in handtaget så att den låsta dörren går att öppna.

Låset har testats i praktiska försök det senaste året under varierande förhållanden.

– Vi har kunnat välja komponenter som använts i lås i andra länder, så vi behöver inte enbart förlita oss på vad tillverkarna ­säger.

Yale Doorman är klassat enligt IP55, det tål därmed att duschas med vatten och är dammskyddat, om än inte helt dammtätt.

Dubblerar som larm
För att klara miljökraven är knappsatsen ingjuten medan elektronikkorten är både lackade och ingjutna. Den del av låset som sitter på insidan av dörren håller dock en lägre klass. Där sitter också de fyra AA-batterierna som räcker cirka ett år.

Låset dubblerar som larm och tjuter med 80 decibel om någon försöker bryta sig in. Det finns fem sensorer som kontrollerar att låsregeln är ute när dörren låses. De håller också koll på att låset inte manipulerats på något sätt, som att kablar klippts av eller att det är skadat.

Totalt omfattar mjukvaran 13 000 rader kod som ryms i ett minne på 50 kbyte.

En högtalare används också för att, med en inspelad röst, vägleda användaren när låset ska programmeras om.

Engångskoder
Kommunikationen mellan nyckelbrickan och låset är krypterad och sker med rfid enligt standarden Mifare Classic med sektorläsning samt extra kryptering och så kallad Rolling ID. Det senare innebär att ”nyckeln” – det vill säga den kod som skickas från brickan eller fjärrkontrollen – byts ut varje gång man låser upp. Skulle någon snappa upp koden är den alltså oanvändbar efter att man öppnat en gång.

Idag går det inte att använda mobilen för att låsa upp låset.

– Det finns ett koncernprojekt för att koppla upp låsen mot nätet där vi utvecklar en teknikplattform tillsammans med operatörer och mobiltelefontillverkare, säger Daniel Öhlander.

Låset är förberett med en kommunikationsport på insidan av dörren. Där kan man plugga in tillbehör som till exempel en fjärrkontrollsmottagare. I framtiden kommer andra moduler som ska koppla ihop låset med andra system i hemmet.

Yale Doorman kostar 3 499 kr inklusive moms och tre nyckelbrickor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)