JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Silex fortsatt i topp

Globalpress, Santa Cruz Svenska Silex är fortsatt världens största oberoende memsfoundry, konstaterar analysfirma Yole Développement i sin senaste rapport. Samtidigt avslöjar Silex ett stöd på nästan 3 miljoner kronor från Vinnova för utveckling av ferromagnetiska material för memskretsar som ska sitta i nästa generation mobiltelefoner.  
För andra året i rad rankas Järfällaföretaget Silex som största oberoende memsfoundry när franska Yole presenterar sin årliga rapport över världens 30 största memstillverkare. Enligt rapporten ökade den totala omsättningen för de 30 största memsföretagen med fem procent i snitt i fjol. Silex däremot, låg i en helt annan klass med en tillväxt på hela 27 procent. Det motsvarar en omsättning på drygt 310 miljoner kronor, vilket inget annat oberoende memsfoundry någonsin varit i närheten av att nå.

– Många tror att mems på sikt kan bli lika stort som halvledarindustrin är idag. De senaste 20 åren har vi haft den digitala revolutionen. Framför oss ser vi 20 år av sensorrevolution, så det finns tillväxtpotential, säger Peter Himes, marknadsansvarig på Silex.

Siffermässigt betyder det, enligt Yole, att de 8 miljarder dollar som memsmarknaden var värd år 2010 kommer att ha ökat fyra gånger fram till år 2020.   

Samtidigt liknar memstillverkarnas vardag mer analog- än digitalföretagens, då processtekniken står i centrum när det gäller tillverkning av mer avancerade sensorprodukter.

– Man kan säga att vår verklighet är ”more like LTC, less like Intel”,  säger Peter Himes, för att dels tydliggöra de processtekniska utmaningar som företaget står inför, dels beskriva storleken på volymerna.

Ett tydligt exempel på de processtekniska utmaningarna är det ferroelektriska material som Silex fått nära tre miljoner kronor från Vinnova  för att utveckla inom myndighetens program kallat Forska och väx.

Med det magnetiska materialet  blir det möjligt att integrera gyron och accelerometrar med sensorer som har magnetisk avkänning i samma kapsel. För Silex del är det också attraktivt att kombinera det egna viahålet i metall, kallat Metvia(se länk) med ett magnetiskt material, för att på så sätt åstadkomma effektiva integrerade induktanser med högt Q-värde.  

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)