– Många tror att mems på sikt kan bli lika stort som halvledarindustrin är idag. De senaste 20 åren har vi haft den digitala revolutionen. Framför oss ser vi 20 år av sensorrevolution, så det finns tillväxtpotential, säger Peter Himes, marknadsansvarig på Silex.
Siffermässigt betyder det, enligt Yole, att de 8 miljarder dollar som memsmarknaden var värd år 2010 kommer att ha ökat fyra gånger fram till år 2020.
Samtidigt liknar memstillverkarnas vardag mer analog- än digitalföretagens, då processtekniken står i centrum när det gäller tillverkning av mer avancerade sensorprodukter.
– Man kan säga att vår verklighet är ”more like LTC, less like Intel”, säger Peter Himes, för att dels tydliggöra de processtekniska utmaningar som företaget står inför, dels beskriva storleken på volymerna.
Ett tydligt exempel på de processtekniska utmaningarna är det ferroelektriska material som Silex fått nära tre miljoner kronor från Vinnova för att utveckla inom myndighetens program kallat Forska och väx.
Med det magnetiska materialet blir det möjligt att integrera gyron och accelerometrar med sensorer som har magnetisk avkänning i samma kapsel. För Silex del är det också attraktivt att kombinera det egna viahålet i metall, kallat Metvia(se länk) med ett magnetiskt material, för att på så sätt åstadkomma effektiva integrerade induktanser med högt Q-värde.