JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Verifyter automatiserar testningen

Uppstartsföretaget Verifyter i Lund har utvecklat ett verktyg som utgående från regressionstester automatiskt pekar ut var i koden felen finns. För två månader sedan gick EDA-veteranen Lars-Eric Lundgren in som delägare (länk) och nu släpper företaget en ny generation av sitt testverktyg Pindown.
Pindown baseras på regressionstester, man kör en och samma test under hela projektet. Testmetoden fungerar vare sig det handlar om att konstruera en asic eller en komplex programvara för ett inbyggt system.

Tekniken har använts i femton år eller mer och gör det möjligt att fånga fel som uppstår när utvecklarna gör förändringar i koden.

– Det vi tillför är att vi automatiserar diagnosen, säger Daniel Hansson som grundat Verityter.

Pindown styr testexekveringsverktyg som Jenkins, Cruisecontrol och Buildbot men är också kopplat till versionshanteringssystem som SVN, Git, Repo och Clearcase.

– Kör man testningen på varje förändring av programvaran räcker det med bara ett  testexekveringsverktyg. Vi siktar på företag där det sker många förändringar av programvaran varje dag och där regressionstestet tar flera timmar. Då handlar det inte bara om att titta på skillnaden, som i opensourceverktygen.

Pindown sorterar testerna efter hur ofta de hittar fel och de tester som hittar flest buggar körs först. I sorteringen tar programmet hänsyn till om det är en ny bugg eller en bugg som rapporterats av tidigare tester.

Samtidigt övervakas testerna och så fort ett testfall går fel får man en rapport via till exempel e-post eller från en webbserver.

– Då får man bestämma sig om man vill köra en diagnos eller köra färdigt testet, säger Daniel Hansson.

En annan nyhet är att programmet numera kontrollerar testintegriteten genom att övervaka den infrastruktur som används vid testningen.

– Ett test kan fallera på grund av att det är något fel i designen men har man otur kan det vara en dator som kraschat eller nätverket som gick ned en timme. Då vill man inte lägga tid på att leta efter ett fel som inte finns.

Därför går det i förväg sätta upp villkor för vad som ska hända om testintegriteten är bruten och testningen hittat ett fel. Till exempel kan testet köras om när nätet är uppe igen eller så kan  man  strunta i det men flagga för att felet är ett falsklarm.

– Men det går också att skapa en sträng av kommandon för speciella typer av fel.

Som exempel nämner Daniel Hansson en kund som hade problem med felaktiga installationer av Java. Kunden skapade då ett kommando som automatiskt startade om testet på en annan maskin när man upptäckte att testintegriteten var bruten.

Version 3.0 av Pindown har utrustats med ett diagnosverktyg som kan användas för att studera saker som inte ursprungligen definierats som fel.

– Det kan vara en försämring av prestanda eller något konstigt varningsmeddelande som dyker upp.

Testaren kan köra om testet och bland annat ta reda på i vilken revision det infördes.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)