AMD:s senaste processorer kombinerar en x86-CPU med en kraftfull grafikkärna på samma chip. AMD:s kommande hårdvaruarkitektur för sådana system heter HSA, Heterogenous System Architecture.
Nu har AMD övertygat fyra företag i ARM-världen om att HSA är rätt arkitektur att satsa på inför framtiden.
Därmed blir HSA en arkitektur med en enorm vidd i tillämpningar – från tunga AMD-serversystem till ARM-mobiltelefoner kommer heterogena processorer och system att konstrueras enligt samma modell. Även superdatorer kommer att kunna byggas i HSA-arkitekturen, enligt pressmeddelandet från AMD.
Mjukvaruutvecklare kommer att kunna utveckla för HSA-system med hjälp av existerande högnivå-programmeringsgränssnitt för heterogena system som OpenCL och Microsoft C++AMP. Det finns också ett lågnivågränssnitt för HSA kallat HSAIL.
En av de fundamentala egenheterna hos HSA är att de olika processorkärnorna är jämlika. De har exempelvis samma access till minnet, inklusive virtuell adressering och möjlighet till cachekoherens, och de kan programmeras med samma verktyg, som OpenCL. Detta kan jämföras med en klassisk modell där CPU:n har kontrollen och använder GPU:n som en accelerator för grafikfunktioner.
Cloud Zone har skrivit en sammanfattning om HSA, som dessutom länkar till mer information på bland annat Anandtech.
Mediatek och Texas Instruments bygger ARM-systemprocessorer för mobiltelefoner – den förra en uppstickare som snabbt blivit stor inom låg och mellanprissegmentet av smarta mobiltelefoner, och den senare en nestor vars processorfamilj Omap länge dominerade i mobiltelefoner.
Imagination är nestorn bland leverantörer av IP-kärnor för grafik till mobiltelefoner.
ARM:s CPU-kärnor dominerar helt i mobilvärlden och håller på att växa upp i prestanda till x86:s territorier. Också ARM har de senaste åren börjat licensera grafikkärnor.
HSA ska enligt AMD blir en öppen standard och stiftelsen i sig ska vara oberoende. AMD bjuder in fler att medverka i standardiseringsarbetet – universitet, halvledartillverkare, operativsystemsleverantörer och öppenkodare.