– Tsinghua och KTH ska använda sig av molntjänster för att förbättra kvaliteten i ingenjörsutbildningen. Virtuella verktyg kommer att påverka utbildningens utveckling framöver och ny teknik kommer att tillåta eleverna att "streama" sina föreläsningar när de vill och var de än befinner sig, säger Ramon Wyss, vicerektor på KTH i ett pressmeddelande.
Satsning går bland annat ut på att förbättra ingenjörsutbildningen med hjälp av IT. Man kommer exempelvis att kunna köra laborationer med en och samma lärare samtidigt på både Tsinghua och KTH, likaså planerar man att skapa gemensamma kurser och program.
På så sätt ska plattformen inte bara säkra kvaliteten i ingenjörsutbildningen utan den ska även hjälpa till att överbrygga kulturella barriärer och öka förståelsen för kulturella skillnader som finns, vilket också är en viktig detalj i dagens ingenjörsutbildning.
– Ericsson har redan visat intresse för samarbetet och vi diskuterar möjligheten att skapa en tävling för studenterna som deltar, säger Ramon Wyss.
Men C-Campus ska inte bara användas för distansutbildning, utan plattformen ska också stärka forskningssamarbetet mellan KTH och Tsinghua inom en rad olika områden såsom energi, material, fordon, informations- och kommunikationsteknik, transport och samhällsplanering.
Samarbetet kommer att pågå i minst tre år.