En behandling tar runt en timme och ger lindring i upp till tre dagar. Muskelstimulering har oftast skett med två lösa elektroder på vardera muskeln. Sladdarna hänger utanpå, och eftersom patienterna ofta har spasticitet i många muskler kan det bli många elektroder och sladdar samtidigt.
Inerventions har tagit fram ett baddräktslikande plagg kallat Elektrodress som består av byxa och tröja. Dressen är tillverkad av vanligt baddräktstyg med inlagda textila material som kan leda elektricitet. Inne i plagget fästs elektroder på lämpliga ställen för att ligga an mot personens kropp. Utanför plagget, i maghöjd, finns en dosa med batterier.
En terapeut placerar elektroderna på strategiska ställen i Elektrodress och programmerar sedan plagget så att användaren enbart behöver trycka på en knapp på dosan när det ska användas.
Idéen till dressen kommer från kiropraktorn Fredrik Lundqvist och dressen är utvecklad i samarbete med innovationssystemet Smart Textiles på textilhögskolan i Borås.
– Samarbetet handlar om utveckling och tester av material. Elektrodress ska sitta tajt och vara elastisk. Den ska kunna användas av patienten utan risk för ohälsa och den ska vara tvättbar. Smart Textiles har hjälpt oss mycket i arbetet med att ta fram rätt material och vårt samarbete pågår fortfarande, säger Fredrik Lundqvist i ett pressmeddelande.
Nu lanseras alltså Elektrodress på marknaden och Inerventions vill samarbeta med läkare och sjukgymnaster för att kunna göra större vetenskapliga studier kring hjälpmedlets effekt.
Enligt företaget finns minst 60 000 personer i Sverige som skulle kunna vara hjälpa av plagget.