JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solenergi sätter ljus på oschyssta subventioner

Det är inte enbart inom telekomindustrin som den kinesiska staten påstås backa upp sina inhemska tillverkare otillbörligt. Det samma gäller för solenergi. Men nu slår Kina tillbaka genom att bland annat hävda att Grekland och Italien favoriserar sin inhemska produktion.
BAKGRUND: Runt 60 procent av alla solpaneler och andra solenergi-produkter som kinesiska företag exporterar går till Europa, som är världens största marknad för solenergiprodukter. I fjol värderades den kinesiska solenergi-exporten till EU till 21 miljarder euro, vilket motsvarar 7 procent av landets export till Europa. I år har priset på kinesiska solpaneler minskat med 30 procent, något som gjort att EU miss- tänker att Kina medvetet dumpar priset för att manövrera ut sina europeiska konkurrenter.

Det var i september som en grupp om 25 europeiska företag – ledd av tyska Solarworld –  lämnade in ett klagomål till EU där industrigruppen hävdade att deras kinesiska konkurrenter bland annat gynnades av olagliga subventioner. 
Sedan en tid har EU utrett om den kinesiska staten otillbörligt gynnar sina tillverkare av solpaneler, efter klagomål från den europeiska industrin. Men nu slår Kina tillbaka med en egen utredning och en anmälan till världshandelsorganisationen WTO, rapporterar Reuters.

– Den kinesiska regeringen har rätt och skyldighet att kämpa för en rättvis internationell handelsmiljö för Kinas solcellsindustri, säger Shan Daynang, talesman från kinesiska handelsdepartementet, enligt  Reuters.

Uttalandet kom bara några dagar efter det att EU varnat om strafftullar på polykisel, som är en viktig råvara för att tillverka solpaneler.

Kina slår tillbaka genom att hävda att Grekland och Italien brutit mot WTO:s regler, då länderna erbjuder ett högre elpris för solenergi till producenter som främst använder lokalt tillverkade produkter. Det kinesiska handelsdepartementet menar att alla länder måste samarbeta och undvika kortsiktiga protektionistiska åtgärder.

Kina har enligt Reuters lämnat in en anmälan mot EU till världshandelsorganisationen WTO – om tvisten inte blir löst inom 60 dagar är det upp till WTO att bedöma den.

I USA pågår en liknade tvist, där handelsdepartementet efter en utredning i oktober slog fast att kinesiska tillverkare av solenergiprodukter fått olagliga subventioner och dumpat priset. Inom kort ska den amerikanska  handelskommissionen genom röstning avgöra om anklagelserna är relevanta.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)