JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fairchild visar avtryck från Transic

Electronica 2012 För ett och ett halvt år sedan köpte amerikanska Fairchild det lilla svenska kiselkarbidföretaget Transic. Nu finns de första krafttransistorerna sprunga ur Transics utvecklingsarbete framme för att testas hos kunder.
– Än är det inte färdiga produkter som vi släpper, utan snarare ingenjörsprover som ska ut till kunder för att testas. Vi vill ha feedback på allt från kapseltyper till storlekar på strömmar och spänningar, säger Mats Reimark på Fairchild.

Mats Reimark var vd på Transic – som är sprunget ur forskning från KTH – i två år innan företaget köptes av Fairchild våren 2011. Idag har han titeln ”Senior Director Silicon Carbide Thechnology” på Fairchild och har således ansvar för företagets  kiselkarbidverksamhet.

När Transic köptes påstods företaget vara ensamt i världen om att kunna leverera fungerande avancerade bipolära krafttransistorer (bipolar junction transistor, BJT) i kiselkarbid. Men som litet företag är det svårt att slå igenom internationellt.

– För båda blev integrationen perfekt. Transic hade den djupa tekniska kunskapen och en  patentportfölj, medan Fairchild har processkunskap, kapslingsteknik, kvalitetssystem, marknadskanaler, och så mycket mer, säger han.

Och nu ser alltså de första kretsarna dagens ljus. Det handlar om två krafttransistorer kapslade i TO247 som hanterar 15 respektive 50 ampere upp till 1 200 V vid som mest 175°C samt två transistorer TO245-kapslar som kan hantera 6 respektive 20 ampere. Även de två sistnämnda klarar upp till 1 200 V, men vid hela 250°C.  

– Jämfört med konkurrerande alternativ har våra kretsar tre gånger lägre R(on) och klarar därmed att hantera tre gånger högre ström, säger Mats Reimark.

Han påpekar att det finns diskussioner kring BJT-teknik, som ju är en så kallad alltid-på-teknik vilket i sig adderar förluster. Samtidigt hävdar han att övriga förluster är lägre hos BJT-transistorer än hos MOSFET och JFET, vilket gör att den totala förlusten är lägst hos BTJ:erna.

Kiselkarbid kan dessutom switcha vid betydligt högre frekvenser än IGBT:er, som är den transistorteknik som används i dag. Den högre frekvensen – upp till tre gånger – gör att storleken på kringkomponenter och därmed hela lösningen minskar radikalt, i vissa fall upp till 50 procent.

– Det gör att man sparar pengar på systemnivå, även om vår krets naturligtvis är dyrare än IGBT:er, säger Mats Reimark.

Förhoppningen är att färdiga produkter ska lanseras under nästa år.

– Framförallt är det moduler som vi tror kommer. Fairchild har stor erfarenhet inom moduler, säger Mats Reimark.



Storleksjämförelse mellan IGBT-konstruktion och Fairchilds BTJ-lösning med samma prestanda. Framförallt är skillnaden i vikt påtaglig, vilket dock inte syns på bilden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)