Svensk teknik bakom starkaste röntgenkällan
Kistabaserade Excillum har under flera år utvecklat en röntgenkälla, kallad Metaljet. Nu lanserar instrumenttillverkaren Bruker en första produkt som bygger på det svenska företagets teknik.Excillum grundades för drygt fem år sedan, som en avknoppning från KTH.
Nu släpper amerikanska Bruker Excillums röntgenkälla som tillval till sitt proteinkristallografisystem D8 Venture liksom Nanostar, som är ett röntgensystem med liten spridningsvinkel (SAXS, small angle x-ray scattering). Röntgengeneratorn har utvecklats i samarbete med Excillum och tyska Incoatec, som tillverkar röntgenspeglarna.
– Det här är första gången en av våra kunder officiellt lanserar system med vår Metaljet-teknik inbyggd, säger Björn Hansson.
Precis som konventionella roterande anodgeneratorer använder Metaljet elektroner som accelereras mot en metallanod för att alstra röntgenstrålar. En begränsning hos konventionella röntgenkällor är dock att anoden överhettas och smälter när effekten ökar.
Excillum ersätter istället den fasta anoden med en stråle av flytande metall som kontinuerligt regenereras. Resultatet är en röntgenstråle som är betydligt starkare än vad som hittills varit möjligt att uppnå i de mest kraftfulla röntgenkällor som idag används på labb.
Björn Hansson berättar att det på sikt även är tänkbart att företagets teknik kan komma att sitta i system för inspektion inom elektronikindustrin.
– I princip alla röntgenmetoder som kräver hög upplösning går snabbare om man använder en Metaljet-röntgenkälla. Till och med halvledarindustrin är en tänkbar marknad för oss. CD-SAXS heter en potentiell framtida mätteknik inom halvledarindustrin som kräver en mycket kraftfull röntgenkälla. Vi tror att Metaljet-tekniken skulle vara väldigt lämpad för detta, säger han.
CD-SAXS är en förkortning av Critical Dimension Small Angle X-ray Spectroscopy.
Systemet som Bruker lanserar just nu – kallat Nanostar – är ett SAXS-system, men mer inriktat mot strukturell biologi.