JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det lilla Linköpingsföretaget Graphensic får en halv miljon kronor av Energimyndigheten för affärsutveckling. Pengarna ska gå till en arbetande styrelseordförande.
Graphensic räknas som ett av de hetaste nya teknikbolagen i Sverige i dag. Företaget startades för mindre än ett år sedan av tre namnkunniga forskare i Linköping som först i världen visat att det går att skapa stora grafenytor på kiselkarbid.

Linköpingsforskarna har lyckats få det tunna kolmaterialet grafen att växa på kiselkarbid vid högre temperaturer än andra. Med högre temperatur får man högre kvalitet på materialet.

Med dagens befintliga utrustning kan Graphensic hantera kiselkarbidskivor med en diameter på 50 mm, men metoden skulle mycket väl kunna användas med större skivor.

– Vi har jobbat med kiselkarbid i många år och är experter på materialet. En fördel med kiselkarbid är också att det kan användas som en aktiv del i själva komponenten som ska tillverkas, sa Mikael Syväjärvi till Elektroniktidningen i mars förra året när företaget startade. (länk)

Processen som nu kommersialiseras ger ett lager kolatomer på kiselkarbid.

Kombinationen grafen-kiselkarbid är högintressant för elektronikindustrin. De kommersiella användningsområdena finns framför allt inom snabbare kommunikationselektronik.

Men man räknar också med att bidra till forskningen inom värmeavledande kolnanorör och solceller.

Företaget knoppades av från Linköpings universitet och backades i somras upp av Innovationsbron med en kvarts miljon kronor för att bygga upp en egen produktionskapacitet.

Nu kommer Energimyndigheten med ytterligare en påse pengar så att man kan ”höja visionen med en erfaren entreprenör”, som det står i Graphensics pressmeddelande.

- Finansieringen ska användas till en arbetande styrelseordförande. Vi ska titta på alternativ under de närmaste månaderna, säger Mikael Syväjärvi, en av  grundarna.

De andra två är Rositza Yakimova och Tihomir Iakimov.

Grafen är det tunnaste material som hittills framställts av människor.

På samma sätt som exempelvis grafit, diamant och kolnanorör är grafen uppbyggt av symmetriskt hopfogade kolatomer, men bara i ett eller ett fåtal atomlager.
Den tvådimensionella strukturen ger materialet en speciell karaktär: det är töjbart, genomskinligt, starkare än diamant och leder elektrisk ström.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)