JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lumine: Garanterar tio års livslängd

lumineLumine: Garanterar tio års livslängd

Värmeutvecklingen från lysdioden och tillverkningstiden är två parametrar som måste bemästras för att ett litet svenskt företag ska ha en chans mot kinesiska lågpristillverkare. ­Karlstadsbaserade Lumine har patenterade lösningar på bägge problemen och i dagarna flyttar produktionen till en helt ny fabrik för 21 miljoner kronor.
Lumine grundades för 20 år sedan och sysslade ursprungligen med att utveckla kompakta lågenergilampor. Idag ligger fokus på lysdiodsbaserad belysning för kök och badrum men också för kontor, industri och utomhusbelysning.

Själva lysdioderna köps från amerikanska Cree men tekniken för att leda bort värmen och att sedan bygga armaturerna på ett tidseffektivt sätt är utvecklat internt på företaget.

Lysdioderna monteras på ett substrat av koppar eller kopparbaserad keramik. Det senare köps från japanska Kyocera.

– Man får en jämnare värmefördelning än om man använder aluminium. Så fort man gör ett hål i aluminium ändras strukturen och värmefördelningen blir inte längre jämn.

Resultatet är mer än tio grader lägre temperatur i dioden vilket kan omsättas i lägre effektförbrukning och längre livslängd.

– Vi har sökt världspatent på byggsättet, hur man monterar substratet på kylflänsen och hur man monterar chipen på substraten, säger Hamid Yousefzadegan.

Patentet handlar inte bara om att sänka temperaturen, Lumines byggsätt gör att det behövs färre moment vid monteringen av armaturen vilket kortar tillverkningstiden.

– Man kan säga att du får 20 procent mer ljus till lägre produktionskostnad. Vi kan göra det billigare än kineserna.

Företaget håller på att färdigställa en ny fabrik på 2 800 kvadratmeter, en investering som inklusive maskiner går på 21 miljoner kronor. Fabriken får en renrumsliknande miljö med tre zoner. I den renaste delen monteras chipen på substratet. I nästa zon monteras substratet med lysdioderna på en kylfläns och i den tredje zonen tillverkas färdiga armaturer.

– Även där har vi utvecklat egen teknik så att hela armaturen fungerar som kylare, säger Hamid Yousefzadegan.

Lysdioderna skyddas mot damm och partiklar av ett tunt glas som dessutom har en tätning av silikon vilket håller fukten ute. Glaset är bara 0,8 mm tjockt vilket gör att det släpper mer värme och ljus än vanliga glas på 2 mm.

Sammantaget gör det här att Lumine kan garantera att lamporna fortfarande har 70 procent av ljuset kvar efter tio år. Garantin gäller dock inte för lampor som inte stå på dygnet runt, för dessa gäller fem år.

– Oftast är lamporna inte tända mer än tio elva timmar per dag och då kan vi garantera tio år.

För att kunna garantera livslängden har företaget ett eget ljuslabb. Även det uppgraderas i och med flytten till den nya fabriken.

– Vi få det mest avancerade privata LED-ljuslabbet i Norden.

Labbet innehåller allt som behövs för att mäta ljusstyrka, ljusflöde, fördelning, färgspektrum, energiförbrukning och temperaturutveckling. Dessutom finns egenutvecklad testutrustning för att få fram livslängden.

Bland annat testar företaget enligt den amerikanska energimärkningen Energy Star som Hamid Yousefzadegan anser vara tuffare än den europeiska motsvarigheten.ph

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)