JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. God stämning i Lund trots många varsel

Foto: Francois Polito
Mats Ekstrand är vd för det skånska telekomklustret Mobile Heights som bildades 2007 för att sätta regionen på telekomkartan. Telekomindustrin i Skåne ville få industrirelevant forskning i regionen och fler ingenjörer från universitet och högskola. Grundarföretagen är Sony, ST-Ericsson, Ericsson, Telia Sonera, Näringsliv Skåne, Lunds universitet, Blekinge tekniska högskola och Malmö högskola.
Hur är stämningen nu när varslen från storföretagen duggar tätt?
– Den är god, även om personal på de företag som varslat upplever en ovisshet. Men i grunden är stämningen god – med tillförsikt framåtdrivande.

Hur bedömer du höstens varsel och påföljande oro jämfört med förra telekomkrisen 2009?
– Man ska inte kalla det för en kris, snarare en strukturomvandling. Vi har en bransch som förändras och det påverkar en region som denna, där mobilbranschen är så stark. Den kommer att fortsätta att vara stark, men den kanske ser annorlunda ut framöver med fler mindre företag och färre gigantiska. Det gäller hela mobilbranschen.

Hur var det 2007 när Mobile Heights bildades? Var det kris då också?
– Tvärtom, det var en tid av stark tillväxt hos våra medlemmar. Mobile Heights bildades för att sätta regionen på kartan. Industrin ville få industrirelevant forskning i regionen och fler ingenjörer från universitet och högskola.

 
 Mats Ekstrand
Hur påverkas regionen av ryktena om att ST-Ericsson, en av Mobile Heights grundare, läggs ned efter sommaren?
– Jag kan bara svara på hur Mobile Heights agerar. Vi har en handlingsplan för strukturomvandlingen, oavsett rykten. Vi har ett gott samarbete med universitetet, Region Skåne och näringslivet. Det underlättar för oss att vidta åtgärder som skapar nya möjligheter. Vi jobbar tillsammans för ökat nyföretagande, utbildning och spetskompetens.

Det har ju redan lagts omfattande varsel hos både ST-Ericsson och Sony Mobile. Vad händer med dem som blir varslade om uppsägning?
– Vi arbetar med att attrahera utländska företag som vill anställda frigjorda resurser här i Skåne. Det handlar om attraktiv personal som man skriker efter på andra håll, till exempel i Silicon Valley, men som vi vill ska stanna här och stärka Skåne som mobilregion.

Har ni märkt att folk börjat söka sig bort från ST-Ericsson när ST Microelectronics meddelade att man ska gå som ägare och Ericsson lämnade vaga besked om fortsatt ägande?
– Det känner jag inte till något om. Det kan bara ST-Ericsson svara på.

Finns det på kartan att ST-Ericsson helt läggs ned?
– Återigen en fråga som ST-Ericsson får svara på.

Vad skulle hända då?
– Ingen spekulation.

Eller Sony Mobile?
– Samma svar.

Hur påverkas Skåneregionen av att Nokia lagt ned i Köpenhamn?
– Det är ytterligare en stark anledning för utländska bolag att etablera sig här – fler tillgängliga människor med rätt kompetens. Vi har också sett nya företag som bildats av före detta Nokia-anställda.

De som frivilligt eller ofrivilligt slutat på de stora it- och telekombolagen hittills, vart har de tagit vägen?
– Många har startat nya företag eller anslutit sig till andra startups. Många har också gått till andra växande bolag i regionen som till exempel Axis och Qliktech. Det är inte så många som gått över till helt andra branscher.

Hur många personer jobbar inom det skånska telekomklustret?
– Bra fråga. Med tanke på att omstruktureringen av branschen gör att telekom, mobil och dess klusterdefinitioner också ändrats. Om vi pratar om den gamla definitionen skulle jag säga att det finns omkring 10 000 jobb i branschen i den här regionen. Skulle jag utöka definitionen kanske det handlar om 20 000 jobb.

Beskriv hur klustret ser ut. Vad är profilen på det?
– Vad som är speciellt med klustret i vår region är att det har en extrem bredd. Det omfattar hela kedjan från radiovågor till mobila tjänster. Vi har företag och forskning inom radio, antennteknik, kisel, avancerade material, processorer, arkitektur, embedded software, applikationer, säkerhet och nya tjänster.

– Jag vill nog säga att ett kluster med sådan bredd och kompetensmässigt djup nog bara finns här och i Sydkorea.

Hur har profilen förändrats sedan Mobile Heights bildades för sex år sedan? Hårdvara, mjukvara, appar, konsulter?
– Skillnaden mellan 2007 och 2013 kan sammanfattas med mer appar, mer tjänster och mer branschkorsbefruktning.

Berätta om Mobile Heights. Vad gör ni?
– På senare år har vi varit en katalysator inom mobilt och drivit ”ekosystemet” i branschen framåt. Vi har också något som vi kallar Mobile Heights Business Center, som vi driver tillsammans med Teknolopol. Under de senast åren har vi hjälp till att få fram drygt 30 nya företag, startups.

Ni har över 40 medlemsföretag. Vad är grejen?
– Grejen är väl att mobiltekniken påverkar allt fler företag och hela branscher funderar på hur de kan ”go mobile”. Här kan ett kluster vara mötesplatsen där man kan få kunskap, träffa kolleger från företag i branschen, byta erfarenheter och finna möjligheter till korsbefruktning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)