JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tunt 4G-modem blir spjutspetsen i Lund

Tunt 4G-modem blir spjutspetsen i Lund

ST-Ericsson har investerat stora pengar i de nya tunna radiomodemen för smarta mobiler och multimode-produkter. De hamnar nu hos Ericsson när ST-Ericsson delas upp mellan de två ägarna Ericsson och ST Microelectronics. "Vi ska bli topp tre på den här marknaden", säger Ericssonchefen Hans Vestberg.
Ericsson tar över utveckling och försäljning av tunna radiomodem i Thor Modem-familjen - M7450 LTE, M7400 LTE, M7300 HSPA+ och M57x0 HSPA+.

ST Microelectronics tar hand om processorerna Thor och Nova Thor.

När Ericsson tar över läggs utvecklingen av plattformar för enkla mobiler ned - 6710 HSDPA, E4910+ EDGE och G4852 GSM.

– Vårt mål är att bli topp tre på den här nya marknaden för tunna modem, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

Målet är att nå positionen inom 18 till 24 månader. Idag domineras modemmarknaden av Qualcomm och Intel.

På ST-Ericsson arbetar i dag 4 350, anställda och konsulter. Efter måndagens besked om att ST-Ericsson delas upp mellan Ericsson och ST Microelectronics bantas personal- och konsultstyrkan till 2 800 personer, varav 1 800 går till Ericssons olika verksamheter i Sverige, Tyskland, Indien och Kina.

På Ericsson i Lund arbetar i dag cirka 1 300 personer. Den styrkan ska bantas till 700-900 senast under tredje kvartalet i år.

Mats Ekstrand, vd för det skånska mobilklustret Mobile Heights ser trots allt positivt på utvecklingen. I ett mejl till Elektroniktidningen radar han upp allt positivt som kan komma ut av detta.

1.  Sammantaget finns det flera skäl för Ericsson att investera i modemchip. Företag som Qualcomm visar att LTE multimode modemchips kan vara en väldigt lönsam affär och på mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona visade ST-Ericsson tydligt att de har ett erbjudande som överträffar konkurrenternas, säger Mats Ekstrand till Elektroniktidningen.

2. Det är ett faktum att ST-Ericssons Lundasajt har den ledande kompetensen på det här området och omkring 800 personer som kommer att fortsätta fokusera på LTE. Detta är mycket bra för den skånska mobilindustrin, särskilt med tanke på alternativet.

3. Vi är optimistiska till möjligheterna för de runt 500 anställda och konsulter som riskerar att bli övertaliga i den här omorganisationen, och det skulle förvåna mig om inte Ericsson får användning för några av dem i deras existerande verksamhet då de har unik kompetens inom mjukvara och elektronik.

4. Dessutom vet vi att företag världen över desperat letar efter mobilkompetens, och den tillgång som nu finns här borde vara en uppmuntran för de företagen att överväga att etablera sig eller växa i Lund. I Skåne finns en mängd oexploaterade affärsidéer som bara väntar på att entreprenöriella personer ska utveckla dem till nya företag, vilket är ett annat alternativ.

5.  Med världsunik kompetens inom LTE-chip under Ericssons vingar, är visionen om 50 miljarder uppkopplade enheter år 2020 fortfarande inom räckhåll, och flera av mobile Heights medlemmar arbetar intensivt med ”internet of things”-applikationer och tjänster. För att ett sådant ekosystem ska bli verklighet är standardisering och interoperabilitet nyckelfaktorer och det är några av deras framtida utmaningar.

Läs om gårdagens besked om ST-Ericssons framtid här.

Läs om de tunna radiomodemen här.

ST-Ericsson släppte nyheten om det "ultrasnabba" modemet M7450 på mobilmässan i Barcelona i slutet av februari i år. (Länk)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)