Det är inget du märker men det sker hela tiden. Kollisioner mellan datapaket som skickas med wifi, Bluetooth, Zigbee och andra trådlösa standarder. Att datapaketen krockar beror på att de olika kommunikationsprotokollen pratar ”olika språk” men använder samma frekvensband på 2,4 GHz. Lösningen, enligt forskare på universitet i Michigan, stavas GapSense, ungefär som esperanto fast för trådlös kommunikation.
GapSense är en programvara som skickar ut korta radiopulser, pulser som kan fångas upp av andra enheter inom hörhåll. Pulserna kan tolkas som varningssignaler att det snart kommer data. Liknade funktioner finns redan implementerade i dagens protokoll men fungerar bara för enheter som använder samma protokoll. En Zigbee-enhet är därför mindre benägen att störa en annan Zigbee-enhet men bryr sig inte om wifi-enheter eller Bluetooth-enheter.
Dessutom skiljer effektnivåerna en hel del. Det kan mycket väl vara så att wifi-enheten inte ens hör Zigbee-enheten när den skickar data eftersom sändareffekten är så mycket lägre i Zigbee.
Professor Kang Shin och hans grupp vid universitetet i Michigan, USA, har testat sin hypotes på labb med gott resultat.
I en simulerad kontorsmiljö med måttligt mycket wifi-trafik var det 45 procents sannolikhet att trafiken kolliderade med ett Zigbeenät som också fanns i lokalen. Genom att använda GapSense sjönk sannolikheten till 8 procent.
Tekniken skulle också kunna användas för att lösa problemet med krockar i wifi-nät där man använder nyare terminaler som nyttjar större frekvensband än de 20 MHz som är standard idag. Vid måttlig datatrafik är risken för kollision 40 procent. Med GapSense skulle kollisionerna i princip kunna elimineras helt.