Strid i Almedalen om svenska stadsnäten
- Sälj inte ut allmännyttan, skriver det Kinnevikskontrollerade mediabolaget MTG i en inbjudan till Almedalsseminariet om de 190 kommunägda stadsnäten som nu är hett villebråd för de stora fibernätsbolagen. Moderator för seminariet är förre integrationsministern Nyamko Sabuni som ska hålla ordning på de medverkandes inlägg.Det är i EQT:s uttalade satsning att köpa upp stadsnätbolag och ta upp kampen med Telias dotterbolag Skanova som är helt dominerande på bredbandsmarknaden till de svenska hushållen.
Gunnas Asp kan allt om den svenska kabel-tv- och bredbandsmarknaden. Han var en gång i tiden vd för kommunägda Stjärn-TV i Stockholm.
Stjärn-TV såldes till EQT 2003 för 2 miljarder kronor i en budstrid med Kinnevik och bytte namn till Comhem. Gunnar Asp fortsatte som vd.
Comhem bytte ägare ytterligare en gång när EQT efter bara två år sålde Comhem till de två internationella riskkapitaljättarna Carlyl Group och Providence Equity för 10 miljarder kronor.
Gunnar Asp fortsatte som vd och 2006 utsågs han till Årets Ledare av tidningen Affärsvärlden som hade rubriken "Kaptenen i kabelvärlden" på artikeln om Gunnar Asp.
Nu är han rådgivare åt EQT som på nytt ska ge sig in i kabelvärlden. Den 13 maj i år köpte EQT det Uppsalabaserade bredbandsbolaget IP Only, som har en fiberring mellan Stockholm, Köpenhamn och Oslo samt ett stadsnät i Uppsala. (Länk)
Samtidigt deklarerade EQT att man har för avsikt att gå vidare med de svenska stadsnätsbolagen för att ge Telia en match.
EQT har vikt 30 miljarder kronor för den här satsningen. Hur mycket av det som gick åt för IP Only-förvärvet är fortfarande förborgat, men det finns uppenbarligen finansiella muskler för att både köpa upp stadsnät och dra egen ny fiber ut till hushållen.
Det är detta som nu ska upp till debatt på tisdag i Almedalen i Visby. Stadsnäten är i dag en operatörsneutral medieinfrastruktur där nätet står för uppkopplingen, men tjänsterna levereras av kommersiella aktörer i konkurrens med varandra.
Om nu EQT börjar köpa upp de i dag kommunägda stadsnäten och bygga upp ett nytt fiberbolag i Sverige för att så småningom sälja det vidare - vad får det för konsekvenser?
MTG radar självt upp frågorna:
1. Gynnar detta den fria konkurrensen och konsumenterna?
2. Varför är det viktigt att stadsnäten förblir öppna?
3. Vad kan stat och kommun göra för att säkerställa den fria konkurrensen mellan tjänsteleverantörer i stadsnäten.