Nu hävdar ett forskarteam vid Michigan Technological University att de har utvecklat ett nytt, billigt material som kan ersätta platina i solceller utan att försämra solcellernas verkningsgrad. Det handlar om grafen i 3D.
När man talar om halvledarmaterialet grafen menar man vanligtvis ett enda lager kolatomer i ett bikakeliknande mönster, möjligen kan det handla om några skikt i atomtjocklek. De amerikanska forskarna har däremot tagit fram en metod att syntetisera en 3D-version, också med en bikakeliknande struktur.
Det forskarna gjort är att kombinera litiumoxid och kolmonoxid, vilket skapat en bikakestruktur av rent kol fylld med litiumkarbonat. Genom att tvätta ut litiumkarbonatet med en syra skapas det man kallar 3D-grafen.
Forskarna upptäckte att det nya materialet har mycket god ledningsförmåga och hög katalytisk aktivitet. I ett experiment med färgsensibiliserade solcell ersatte de den dyra platinaelektroden med en elektrod gjord i 3D-grafen och satte sedan ut cellen i solen.
Enligt forskarna nådde experimentcellen en verkningsgrad på hela 7,8 procent, vilket nästan är i klass med konventionella ärgsensibiliserade solceller vars verkningsgrad påstås ligga runt 8 procent.