JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny kiselsensor utvecklas av Note

Ny kiselsensor från Note

Svenska forskare är djupt involverade i jakten på urpartiklar i det europeiska forskningscentret Cern i Schweiz. Ett nytt svenskt detektorcentrum är på förslag och en ny effektiv kiselsensor utvecklas med hjälp av elektroniktillverkaren Note.
Richard Brenner
Richard Brenner
– Vi vill ha svensk industri och svenska labb involverade i utvecklingen, säger Richard Brenner, professor vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala, i veckans nummer av Ny Teknik.

Richard Brenner har forskat vid Cern i 23 år och är med i utvecklingen av spårdetektorer till Atlas, den underjordiska detektorn som hittade den eftersökta elementarpartikeln Higgs förra året. Upptäckten väckte uppståndelse över hela världen.

Han vill att svensk industri och svenska labb involveras och har tagit initiativ för att utveckla en ny typ av intelligenta kiselsensorer som behövs i den fortsatta jakten på urpartiklar i Cern.

– Det handlar inte enbart om Cern. Såväl ESS som elektronacceleratorn MAX IV i Lund är stora satsningar där svenska forskare tillsammans med industrin skulle kunna bidra med bildalstrande strålnings- och partikeldetektorer, säger Richard Brenner till Ny Tekniks vetenskapsreporter Ulla Karlsson-Ottosson.

Richard Brenner har tagit hjälp av elektroniktillverkaren Note för att hitta tillförlitliga och smarta sätt att utveckla och serietillverka kiselsensorer.

Dessa kretsar är tänkta att klä 40 kvadratmeter och en 200 kvadratmeter stor spårdetektor.

Detektorerna är tänkta till den uppgradering av Atlas och acceleratortunneln LHC som ska vara klar omkring 2020.

Richard Brenner har tillsammans med forskare från KTH och Mitthögskolan föreslagit att innovationsverket Vinnova och Vetenskapsrådet ska inrätta ett svenskt detektorcentrum.

Jan Andersson
Jan Andersson
Här ska strålningsdetektorer utvecklas och tillverkas i halvledare. Även professor Jan Andersson, chef för avdelningen för nanoelektronik vid Acreo Swedish ICT (bilden till höger) och forskare vid ESS i Lund vill delta, skriver Ny Teknik. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)