Ny kritik: Regeringen förhalar betalningslagen
Svensk Industriförening, Fordonskomponentgruppen och Svenska Teknik & Designföretagen går till hårt angrepp mot att regeringen förhalar lagen om max 30 dagars betalningstid för privata företag.I en debattartikel i Dagens Industri går företrädare för de tre organisationerna till hårt angrepp mot regeringen.
”Det beslut som riksdagen fattade tidigare i år innebär att regeringen är tvingad att lägga fram ett genomförbart lagförslag med tvingande regler kring betalningstider i näringslivet. Något som nu regeringen väljer att förhala trots nedröstningen i kammaren”, skriver debattörerna.
Regeringen lade i vintras fram ett lagförslag om att myndigheter och offentliga organ inte ska kunna avtala om längre betalningstider än 30 dagar eller avtala bort förseningsavgifter.
Däremot skulle det fortsatt vara möjligt för en köpare att få leverantören att acceptera längre betalningstider och att avtala bort dröjsmålsränta vid sen betalning.
Men riksdagen röstade ned regeringens förslag om att privata företag kan avtala bort 30 dagars betalningstid. Riksdagen uppmanade regeringen att återkomma med ett nytt förslag som gör 30 dagar tvingande även mellan privata företag.
Regeringen kom tillbaka i mitten av maj med ett nytt förslag som ska tvinga även privata företag att betala sina fakturor på 30 dagar.
Det förslaget har varit ute på remiss och där har det fastnat. Nu sätter de små industriföretagens organisationer blåslampan på regeringen och kräver snabb behandling.
Branschorganisationen Svensk Elektronik formulerade i våras problemet så här:
”Att leverantören skall bli bank är både olämpligt och oacceptabelt. Det är av stor vikt att fokus läggs på leverantörens egentliga roll: att leverera rätt tjänst och produkt i rätt tid till rätt pris.”
Oftast handlar det ojämna styrkeförhållanden, menar Svensk Elektronik.
”Kundföretagen, ofta de stora företagen, kräver ofta långa betalningstider av leverantörerna, som ofta är mindre företag.” (Länk till artikeln i Elektroniktidningen).