Optismism hos Mydata
2013 blir inget roligt år för Mydata. Försäljningen efter årets nio första månader har backat med 26 procent men trots det ser Robert Göthner, som är chef för verksamheten, inte särskilt orolig ut när jag träffar honom på Productronica. Indikatorerna pekar uppåt och företagets koncept med flexibilitet blir allt relevantare även för större tillverkare.Han hävdar att Mydata tagit marknadsandelar under nedgången och steg för steg flyttar fram sina positioner för att bli intressant för kunder med lite större volymer.
En marknad som visserligen är väldigt liten än så länge men som ändå sticker ut är Kina.
– Vi kommer förmodligen att ha vuxit med 70 procent i Kina i år. Vi ser att produktportföljen passar väldigt bra och vi har rekryterat ett starkt team. Förhoppningsvis kan det balansera Europa om den marknaden fortsätter att gå ned.
Lagom till Productronica lanserade företaget en ny generation ytmonteringsmaskiner, MY200 (länk). Maskinerna har samma topphastighet som sina föregångare men är dubbelt så noggranna.
– Marknaden går mer och mer mot korta serier, även om det är företag med lite större volymer. Det här gör att våra maskiner blir relevanta även i det segmentet.
MY200 har fått en ny kamera, ny belysningsenhet och förbättrat plockhuvud något som visserligen inte ökat den maximala placeringshastigheten men däremot ökat noggrannheten i placeringen.
– Idag har vi den högsta noggrannheten i världen tillsammans med Siplace. Vi har gått från 95 µm till 50 µm enligt IPC och de facto kör vi 30 mikrometers noggrannhet med 3-sigma.
Det här gör att maskinerna blir intressanta för bland annat underleverantörer till bilindustrin.
Men allt handlar inte om komponentplacering. Mydata har också en jettryckare som spottar ur sig lodkulor och därmed kan ersätta screentryckaren. En hake är att MY500 som maskinen heter inte är lika snabb som screentryckaren, den fungerar därför bäst när man har korta serier och mindre volymer.
Till dags dato är cirka 300 maskiner levererade och den första konkurrenten som dykt upp är schweiziska Essemtec (länk). Företaget lanserade en kombinerad jetdispenser och ytmonteringsmaskin med gott om plats för feedrar på Productronica. Maskinen är inte lika snabb som MY500 och kan enligt Robert Göthner inte heller skjuta lika små lodkulor.
Även om MY500 utvecklades för kort som går i små volymer så har även volymtillverkarna fått upp ögonen för tekniken. Det hänger samman med att kretskorten blir allt komplexare och att spannet mellan stora och små komponenter blivit större. Därmed blir skillnaden i storlek på lödöarna för stort för stencilerna till screentryckarna.
Många screentryckare han därför kompletterats med dispenseringshuvuden som spottar ur sig lodpasta men Mydatas jetprinter är upp till fem gånger snabbare. En del volymtillverkare har därför ställt in en jettryckare i linan för att ta hand om de delar av kortet som screentryckaren inte klarar av.
Steget till att låta jettryckaren också göra andra saker än att skjuta lodpasta är inte så stort. Det skulle kunna handla om att lägga på så kallad underfill under BGA-komponenter eller lägga på en skyddsfilm som ökar miljötåligheten.
– Vi tycker det är en spännande utveckling.
En annan produkt i Mydatas sortiment är komponenttornen som används som mellanlagringsstationer för komponenter.
– Vi får mer och mer kunder till tornen, även företag med riktigt stora volymer som inte nödvändigtvis använder våra maskiner.
Det kan stå tre till fem torn tätt intill en lina. Därmed slipper personalen gå till huvudlagret när det är dags att fylla på komponenter eller sätta in en ny komponent. Om allt fungerar som det ska så rymmer tornen komponenter för upp till en veckas produktion.
– Vi har en japansk kund som köpte tio torn och de sparade in fyra personer.
Och den mest entusiastiska kunden har köpt 55 torn.