Säljer lösningar - inte burkar
Kunderna är som gökungar. De får en spektrumanalysator med ofattbara 500 MHz bandbredd men vill ändå ha mer. Kraven kommer inte bara från forskare eller militärindustrin – alla vill ständigt ha mer av allt.Det säger Josef Wolf som bland annat är ansvarig för spektrum- och nätverksanalysatorer på tyska Rohde & Schwarz.
Men även för dagens system med smalare kanaler går det att designa bättre komponenter och bättre system om man kan analysera ett större frekvensband. Ett exempel är 802.11ac, wlanstandarden som har upp till 160 MHz breda kanaler. Ska man till exempel optimera effektförstärkaren behövs 500 MHz bandbredd för att se tredje övertonen.
- Klarar man femte övertonen går det att göra ändå bättre optimeringar.
Företaget har precis lanserat ett tillägg till spektrumanalysatorerna i FSW-familjen som lyft analysbandbredden från 320 MHz till 500 MHz. Men det är inte bara AD-omvandlarna som sätter gränsen för hur breda band som kan analyseras.
- Det handla om hela kedjan från ingången till AD-omvandlarna, som måste fungera.
När det gäller AD-omvandlarna använder företaget kommersiellt tillgängliga komponenter. Däremot utvecklas AD-omvandlarna till oscilloskopen internt.
Frågan om vad som görs internt och vad som köps in får samtalet att glida över på PXI, kortstandarden skapades av National Instruments, och vässas år för år av Moores lag. Rohde & Schwarz har dock aldrig hoppat på tåget.
- Det går lite i vågor, av och till blir det mycket surr kring den, säger Josef Wolf.
Idag finns ett stort utbud av PXI-kort för just rf-området, som är Rohdes hemmaplan. Även Agilent har bidragit till uppmärksamheten genom sitt helhjärtade inhopp på området år 2010.
- Det är en datorbuss, och vi använder den själva internt, men vi vill klara behoven med lösningar, inte byggblock där kunderna får klara sig själva.
Många av Rohdes klassiska box-instrument kan ses som modulära i så mening att man inte i köpögonblicket behöver fundera på allt som instrumetnet ska klara under hela livslängden. Behövs ett större frekvensområde eller en vassare processor går det i många fall att plugga i en ny modul.
- Det kunderna alltid frågar efter är prestanda, ibland är det också moduläritet och storlek. Med PXI måste man själv skapa programvara, försäkra sig om att instrumentet mäter rätt saker och sköta kalibreringen, säger Josef Wolf.
Det finns såklart alltid kunder som har tillräckliga kunskaper för att bygga egna system, och som därmed får exakt vad de vill ha.
- Man måste också komma ihåg att det kräver en massa support från leverantörerna för att få igång systemen. Vi föredrar att sälja färdiga lösningar som fungerar direkt.
Ett argument som ofta hörs är att kortbaserade system tar mindre plats, vilket kan vara värdefullt i en produktionsmiljö.
- Fast det är inte alltid sant. Vår signalgenerator SGS är faktiskt mindre än motsvarande PXI-lösning.
Och här finns en annan orsak till varför företaget hårdnackat nobbar PXI. Det är helt enkelt svårt att kombinera det kompakta formatet med högsta prestanda.
Men inget är hugget i sten. Även om det inte är aktuellt med PXI för dagen vet man inte hur det ser ut i framtiden. Företaget överraskade nog de flesta genom att ge sig in på oscilloskopmarknaden sommaren 2010. Idag är de ganska kompletta med olika hårdvarutillägg och mjukavarupaket. De två familjerna ligger i ett segment med stora volymer.
- Vi började sälja till de kunder vi har på rf-området, de visste vilka vi var. Idag hittar man oscilloskopen hos alla typer av kunder, inom rymdindustrin, försvar, medicin och såklart industrisegmentet.
Hur stor andel företaget lagt beslag på får vi dock inte veta. Däremot berättar Josef Wolf gärna om tekniken.
- Långtifrån alla vet nog att ingångssteget är designat som i ett rf-instrument. Det här gör att vi kan ta ut IQ-signalerna och vi har ett speciellt analyspaket för det.
En tillämpning är till exempel mimo, system med flera antenner.
- Det är ett attraktivt alternativ för kunderna. Och har man två oscilloskop klarar man 8x8-mimo.