JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart provex av AMD:s första Arm-processor

Seattle AMD Opteron A1100Snart provex av AMD:s första Arm-processor

64-bitarsfamiljen Opteron A1100 – också känd som ”Seattle” – kommer att finnas med fyra eller åtta Arm Cortex-A57-kärnor och ticka i minst 2 GHz. Provexemplar kommer om några veckor.
Efter bakslaget i december när Arm-serveruppstickaren Calxeda tvingades kasta in handduken i brist på kapital, visar nu serverprocessorjätten AMD att dess planer på att använda Arm-kärnor vid sidan av sina x86-processorer fortskrider.

AMD:s serverchef gav beskedet vid en mässa arrangerad av Facebook – en av världens idag största serveranvändare. Han spådde också att Armprocessorer skulle äga en fjärdedel av servermarknaden år 2019, från dagens siffra som är i det närmaste noll. Och så sade han – förstås – att AMD skulle vara marknadsledande.

Toppmodellen av Seattle kommer att ha 4 Mbyte L2- och 8 Mbyte L3-cache. Minnet är dubbelkanaligt och stöder DDR3 och DDR4 i upp till 1866 MT/s.

Dubbla portar 10 Gbit/s Ethernet stöds. Och åtta banor PCI Express 3.0 och åtta 6 Gbit/s-Sata-portar. Den har också acceleratorkärnor för kryptering och komprimering.

Processorn tillverkas i 28 nm och ska dra kring 25 watt.

Det finns snart också en utvecklingssats med ett Micro-ATX-moderkort, fyra DDR3-DIMM-anslutningar, åtta Sata-portar, Och dubbel PCI Expressanslutning (x8/x0 eller x4/x4) med UEFI-bios, Fedora Linux, Lamp och Java 7 och 8 i 64-bitarsversion installerad.

Simulatorer, virtualisering, kompilatorer, operativsystem, appar – allt är under utveckling, försäkrar AMD, i samarbete med ledande branschföretag. Användningsområdet man optimerar för är stora databascentraler och webbserverhallar.

Seattle med åtta kärnor kommer att finnas i en mikroservermodul i pluginformatet "Group Hug” från Open Compute Project.

Den kanske största fördelen som Arm har relativt x86 ser man i det faktum att det finns två stycken x86-tillverkare, men dussintals Arm-tillverkare. Arm är i praktiken tillgängligare för innovation. Den brittiska Arm-ägaren Arm Holdings tillhandahåller färdiga IP-kärnor till systemkretsar och tillåter arkitekturlicenser och det finns ett rikt ekosystem av verktyg kring Arm från kretskonstruktion och uppåt.

Ett av AMD:s bidrag i det avseendet är att sätta Armkärnnan på samma buss som dess x86-kärnor
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)